ŠARENA PUNČ-TORTA.



Ova torta verovatno deluje, kao naka savremena poslastica, ali recept je veoma star.
Čini sa kao vrlo komplikovana za izradu, ali ustvari je dosta jednostavna, a ujedno je jako ukusna i estetski zanimljiva. Probajte!

SASTOJCI
za biskvit
• 3x po 3 jaja
• 3x po 3 kaš. šećera
• 3x po 3 kaš. brašna
• 3x po 1 kšč. praška za pecivo

za žuti biskvit
• 1 puding od vanile
• 1 bourbon vanilin šećer

za crveni biskvit
• 1 puding od maline
• 1/2 bočice ekstrakta od maline

za braon biskvit
• 1 puding od čokolade


• 2 kaš. kakaa
• 1 vanilin šećer

za filovanje
• oko 300 g marmelade od kajsija

za sirup
• 500-600 g šećera
• oko 350 ml vode
• sok i kora od 2 narandže
• sok i kora od 2 limuna
• 200 ml ruma

za glazuru i dekoraciju
• 100 g čokolade
• oko 60 ml vode
• 70 g šećera
• ...šarene mrvice, sa voćnim ukusom (npr. Dr.Oetker)

PRIPREMA
Penasto umutiti jaja (oko 2 min), dodati šećer i mutiti još 2 minuta. Zatim umešati brašno i prašak za pecivo.
Onda u zavisnosti od boje, dodavti u žuti biskvit puding od vanile i bourbon vanilin šećer, u braon kakao, puding od čokolade i vanilin šećer i u crveni puding od maline i ekstrakt.
Kore peći posebno jednu za drugom, na oko 180*C, oko 13 minuta. Peći u plehu vel. 26cm.


Kore ohladiti , pa ih zatim izrezati kao na slikama 1, i 2 . Srednji krug je oko 18 cm, a najmanji oko 7, 5 cm.
Za sirup pomešati sve sastojke sem ruma i pustiti da provriju. Zatim procediti i ohladiti, pa umešati rum. Treba da bude oko 1, 5 l sirupa.
Na tanjir za torte staviti prvu koru šarenih krugova i uokviriti obodom forme, pa naliti sa oko 500 ml sirupa, premaztai sa pola marmelade, zatim staviti drugu koru šarenih krugova, vodeći računa da onaj krug ispod ne bude iste boje, pa uraditi isto.
I na karaju staviti treću koru šarenih krugova, takođe voditi računa o boji, pa naliti ostatkom sirupa. Tortu ostaviti da miruje preko noći u frižideru.

Sutradan, napraviti glazuru: pomešati navedene sastojke i otopiti. Ohladiti i naliti preko torte. Za ukras posuti šarenim mrvicama.
coolinarika.com
Filed under  |