Od ostataka pire krompira, dobar prilog uz meso i salatu-ili umesto pire krompira.
SASTOJCI
• 750 g pire krompir (od prethodnog dana)
• 1 jaje
• 1 kasika vegeta
• 5 kasika sitno iseckan persunov list
• 3 kasike prezle
• 3 vrsne kasike brasno (ostro)
• 1-2 cena iseckan beli luk (ili beli luk u prahu po ukusu)
• biber po ukusu
• 1 glavica crni luk
• 50 g suseni paradajz
PRIPREMA
1. Na malo ulja isprziti sitno iseckan crni luk dok ne dobije staklasto zuckastu boju i omeksa. Ocediti od ulja na papirnoj salveti.
2. Iseckati suseni paradajz.
3. Pire krompir (od prethodnog dana, moze i sveze napravljen) samo malo podgrejati u mikrotalasnoj pecnici kako bi se lakse sjedinio sa ostalim sastojcima a potom dodati sve ostale sastojke i kratko promesati (umesiti) dok se ravnomerno ne rasporede.
4. Posuti radnu povrsinu brasnom, oblikovati cufte, uvaljati ih po brasnu sa obe strane i redjati po radnoj povrsini.
5. Prziti na malo ulja, na
srednje jakoj vatri, oko 4-5 minuta (na pola pecenja okrenuti) dok ne dobiju zlatno braon boju.
POSLUZIVANJE
Uglavnom ih pravim kada mi ostane puno pire krompira kao ovog puta ali svakako se mogu praviti i od sveze napravljenog. Pire kropir je klasican: obaren izgnjecen krompir posoljen i umucen sa malo maslaca a potom jos malo umucen sa malo mleka.
Ukoliko nemate suseni paradajz mozete ga slobodno izostaviti, ovde je dodat najvise zbog boje.
coolinarika.com