JULISKA



Jako stari recept, ovo je verzija laganije kreme bez margarina, ali u svakom slučaju odličan kolač koji je šteta ne probat.

SASTOJCI
1 paket lisnatog tijesta

biskvit
5 jaja
15 dkg šećera
15 dkg oraha
1 van.šećer
2 reda čok. za kuhanje
malo praška za pecivo
2 žlice (jušne) brašna
kap ruma, malo lim.korice
(malo mlijeka za natopit biskvit)

krema
7,5 dcl mlijeka
18-20 dkg šećera
1 van.šećer
10 dkg gustina


3 dcl slatkog vrhnja (vrhnja za šlag)
kap ruma

PRIPREMA
1. ugrijat pećnicu na 200°C, razvaljat lisnato na okrenutu stranu tepsije (2x) nabockat ga vilicom i peć oko 15-ak min na 200°.
2. za biskvit: odvojit žumanjca od bjelanjaka, bjelanjke slupat u čvrsti snijeg (ja to uvijek napravim prvo jer tako ne moram prat žice od miksera:)): Žumanjke dobro umutit sa šećerom i van. šećerom, u to dodat brašno, orahe, malo lim.korice, kap ruma, malo praška za pec. i naribanu čok.za kuhanje, to dobro smiksat i dodat bjelanjke.
3. u tepsiju (36×21) stavit papir za pećenje (obavezno jer biskvit cijeli morate izvadit iz tepsije) ulit tijesto i peć na 160°-170°C oko30-ak min. Tijesto ostavi da se ohladi i hladno tijesto malo naškropit mlijekom.
4. krema: stavit kuhat oko 6 dcl mlijeka sa šećerom i van. šečerom, sa strane pomiješat ostatak hladnog mlijeka (1, 5dcl) sa gustinom, Kad mlijeko i šećer uzavru dodat ovu smjesu gustina i uz stalno miješanje na laganoj vatri kuhat još par minuta dok ne uzavre. U hladnu kremu dodat ulupano slatko vrhnje.

Slagat ovim redom
1. lisnato


2. pola kreme
3. biskvit (namoćen malo, to obavezno puno je sočnije)
4. druga polovica kreme
5. lisnato
6. posut šećerom u prahu
kolač stavit u frižider i dobro ohladit.

Posluživanje
Ova krema je jako dobra i za puno drugih kolača ako niste ljubitelj krema s margarinom. Osnovna mjere kreme je 0, 5l mlijeka, 15 dkg šećera, 1van. šećer, 6, 5dkg gustina i 2 dcl slatkog vrhnja. Ako želite žutu kremu samo nadodajte 3 žumanjaka, ostalo je sve isto. Krema je jako lagana i ukusna, a količinu kreme povečavate prema potrebi, kap ruma je moj dodatak koji možete i ne morate stavit, ali ja volim da kolači mirišu.
coolinarika.com

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • KOCKE "DAJ GRIZ".Lagani kolač od griza, punog kremastog ukusa, bez trunke margarina. Lako i brzo se pravi, a još brže nestaje sa tanjira.SastojciBiskvit200 g keksa Pet… Saznaj više
  • SMEĐI PUTER KOLAČ.Fini kolac uz kaficu idealno!SASTOJCIZa tamni dio• 200 g čokolade za kuvanje• 60 g putera• 70 g smeđeg šećera• 1 kom jaje• 50 g brašnaZa svijetli dio•… Saznaj više
  • KOLAC NAJLJEPSE ZELJE.Kolac je jako izdasan a o ukusu ne treba ni govoritiSASTOJCIZa biskvit• 6 jaja• 150 gr secera• 2 soljice od kafe ulja• 200 gr brasna• 1 prasak za peci… Saznaj više
  • LEDENE KOCKE OD BRESAKA.Pravi kolačić, bez pečenja…kombinacija želea od bresaka, slatkog i kiselog vrhnja….slatko osvježenje ….Sastojcižele od bresaka1 litar vode10 žlica šeć… Saznaj više
  • BAJADERA S FILOM OD ČOKOLADE!Kolač je fantastičan, jednostavno se topi u ustima.SastojciSastojci za 3 kore400 grama oštrog brašna150 grama margarina1 cijelo jaje3 žlice kiselog vr… Saznaj više
  • JAFFA ŠTANGLICE U OBLATNI. Jednostavno...Jednostavno je i zgodno za slavlja.Sastojci2 kore oblatne7 kasika mlijeka200 g secera (moze i u prahu)250 g margarina/maslaca150 g oraha… Saznaj više
  • KREM PITA.Nikada ne pecem koru za krem pitu, vec stavljam keks. Ovako je mnogo brze.SASTOJCI• oko 200 gr.keksa• 1 litar mleka• 3 pudinga vanile• 10 kasika secer… Saznaj više
  • BRZ I JEDNOSTAVAN. MLEČNI KOLAČ.Jednostavni svakodnevni kolač, brzo se pravi od namirnica koje uvek imate, a dekorativan i ukusan.SASTOJCITesto• 1 jaje• 1 šoljica šećera• 1 šoljica m… Saznaj više
  • MALINA KOCKE.Sočni žuti biskvit, malinasta krema i ukusni preljev od čokolade.SastojciTIJESTO700 gr brašna500 ml jogurta200 gr šećera100 ml ulja4 jaja1 prašak za p… Saznaj više
  • FOR HER.Kolač izgleda odlično.Sastojci10 bjelanjaka250 g šećera300 g oraha ( ili pečenih oguljenih lješnjaka )3 žlice brašna1 prašak za pecivoKrema10 žumanjak… Saznaj više