SLADOLEDNA VIENETTA.



Prekrasna i jako ukusna torta.

Sastojci
ZA 1. BISKVIT
10 bjelanjaka
10 kasika ravnih secera
10 kasika brasna

ZA 2. BISKVIT
5 bjelanjaka
5 kasika secera
5 kasika brasna
za natapanje biskvita
oko 4 dl vruceg mlijeka
2 vrecice vanilin secera

VANIL KREM
3 vrecice pudinga od vanile (od 40gr)
2 vrecice vanilin secera ili par kapi arome od vanile
5 dl vode
9 ravnih kasika secera


7 zutnjaka
3 pune kasike kisele pavlake
125 gr margarina

COKO KREM
2 vrecice pudinga od cokolade
3 dl vode
6 kasika secera
5 zutnjaka
2 pune kasike kisele pavlake
125 gr margarina

ZA GLAZURU OD COKOLADE- nije obavezna
100gr cokolade za kuhanje
70 gr margarina
Kolicina je za jednu glazuru, ja sam stavila 2.

ZA DEKORISANJE
3 vrecice slag pjene
Priprema

BISKVITI:
Dobro umutiti sam od bjelanjaka, na pola mucenja dodavati polako secer.
U cvrst sam, kasiku po kasiku, dodati brasno, mijesajuci lagano, bez miksera.
Biskvit peci na 180C u dobro podmazanom protvanu, do blago rumene boje (oko 10-15 min).
Ohladiti ga i polako, kasikom, prelivati vrijelim mlijekom u koje je dodana vanila.


Potrebno je za veci biskvit oko 2- 2, 5 dl mlijeka.
Na isti nacin ispeci i drugi biskvit, natopiti sa oko 1, 5 dl mlijeka.

VANIL KREM
Puding i secer razmutiti u malo hladne vode, ostatak staviti da provri. U vrucu vodu lagano sipati razmucen puding, koji ce se jako brzo pretvorirti u zelatinastu masu tj skuhati.
Skloniti sa sporeta i u vreo brzim mijesanje, rucno, dodati odjednom zutnjake i kiselu pavlaku.
Ohladiti krem i u hladan dobro umutiti izradjen margarin.

COKO KREM
Postupak je isti kao za vanila krem, razlika je samo u kolicini sastojaka.

Posluživanje
Od vanil kreme odvojiti 1/3, koja se dodaje u pola kolicine umucene slag pjene.

REDJATI
Veci biskvit jako tanko premazati vanil kremom, preliti glazurom od cokolade.Ohladiti u frizideru.
Preko glazure ostatak vanil kreme, potom coko krem, natopljen manji biskvit, glazura.Ohladiti da se glazura stegne.Tanko premazati slag pjenom u koju je dodan vanil krem.Ukrasiti slag pjenom po zelji.
coolinarika.com
Filed under  | 

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • TORTA DIABOLIKAOpet nesto brzo i jako jednostavno. Odlicna cokoladna tortaSASTOJCI• 3 kom jaja• 150gr secera• 100gr brasna• 100gr maslaca• 100gr tamne cokoladeGanach… Saznaj više
  • KOLAČ BOLJI OD OSTALIHRecept je jednostavan, a kolač izuzetan!CHEESECAKE.SastojciKora:300 gr mlevenog plazma keksa (1 kutija)125 gr putera10-15 kašika mlekaFil:2 kutije šab… Saznaj više
  • DVOSTRUKI MUD CAKE"Mud cake" ili blatni kolac koji je u isto vrijeme i od bijele i od mlijecne cokolade. Prekrasnog okusa, ali jako, jako bogat.Odlično, savršeno čokola… Saznaj više
  • KOKOS PLAZMA TORTAPredivna tortica ne previše slatka jednostavna za napraviti a dosta je dođe.SastojciBiskvit10 bjelanaca20 kašika šećera150 gr kokosovog brašnaKrema10 … Saznaj više
  • KEKS TORTA SA SLATKOM PAVLAKOM.Torta je zaista jednostavna za pripremu i odlicnog je ukusa.SASTOJCI• oko 700 gr keksa• 1/2 l slatke pavlake (preporučujem Haltu)• 6 kesica nes kafe• … Saznaj više
  • TORTA ČAROBNICA!Prava čarobnica od ukusa!Torta je prekrasna, svima bih preporucila.Sastojci Kore:mere za jednu koru, pečete tri ovakve· 5 kom belanaca· 8 kašika šećer… Saznaj više
  • VANGL TORTABaš je torta sočna i izdašna i brzo se pravi, a biskvit mi je super.SASTOJCI6 jaja10 žlica šećera1 limun šećer5 žlica vode10 žlica brašna1 prašak za p… Saznaj više
  • ORGINALNI RECEPT ZA (BAJADERA TORTA )Možda će vam se učiniti komplikovano, ali vjerujte nije uopce.Prekrasna torta i djeluje jednostavno za napraviti.SastojciBiskvit8 jaja8 zlica kristal … Saznaj više
  • DVOBOJNA LEDENA COKOLADNA TORTAPredivna je, kremasta.SASTOJCIBiskvit3 manja jaja7 dag šećera7 dag brašna2 žlice kakaamalo mlijeka ili likeraTamna krema7,5 dag šećera2,5 dcl vode3 žu… Saznaj više
  • Grandisimo tortaPo sastojcima se vidi da je odlična.SastojciKORA:18 belanaca18kasika secera24kasika mlevenih lesnika3kasike brasna6kasika kakaoaFIL:18 zumanaca250g se… Saznaj više