Posna torta sa tufahijama.


Volim jabuke u kolačima. Ovo nam je jedna od omiljenih posnih poslastica.

Sastojci
7 kom manjih jabuka

Kora:
20 kašika brašna
12 kašika šećera
12 kašika ulja
30 kašika vode
1 kesica praška za pecivo
pola kašicice (kafene)= sode bikarbone
1 limun sok i narendana korica

Fil 1:
4 kašike šećera
15 kašika vode
7 kašika oraha

Fil 2:
ostatak fila 1, ono što vam pretekne kada napunite jabuke
50 gr margarina


40 gr čokolade
2 kašike džema od šipka (ili nekog drugog džema)

Fil 3:
750 ml vode
5 kašika šećera
2 kesice pudinga od vanile
5 kašika biljnog mleka u prahu
50 gr margarina

Još:
250 gr posnog šlaga

Priprema
1.
Oljuštite i izdubite jabuke kao za tufahije. Posložite ih u okrugli pleh koji ste prethodno podmazali i posuli brašnom, tako što jednu jabuku stavite u sredinu, a ostalih šest okolo u krug.
2.
Pripremite fil 1.
Stavite vodu i šećer na šporet da provri oko 3-4 minuta neka ključa. Tome dodajte mlevene orahe. Izmešajte masu i sa njom punite jabuke.
U ostatak mase dodajte margarin, čokoladu i džem da bi dobili fil 2.
3.
KORA:
Pomešajte sve suve sastojke u vangli. U drugoj posudi izmešajete sve mokre sastojke. Lagano mešajući mikserom sjedinite suve i mokre sastojke. Mutite dok ne dobijete homogenu masu.


Dodajte sok od limuna i koricu limuna.
Ukoliko želite da vam kora bude žuta kao da ima jaja dodajte malo prehrambene žute boje.
4.
Masu za koru sipajte preko jabuka, tako da pokrijete svaki otvor jabuke, a da vam se masa slije niz njih i da je svuda ravnomerno raspoređena po plehu izmešu jabuka.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni dok se kora ne odvoji od ivice. Ja sam pekla na 180 stepeni oko 30 min.
5.
Fil 3:
Skuvajte puding na vodi tako što ćete staviti 500 ml vode i šećer da provri, a u 250 ml vode razmutite puding. Kada voda provri dodajte joj razmućen puding. Odmah dodajte 5 kašika biljnog mleka u prahu. Mešajte dok se masa ne ujednači. U topao fil dodajte maragarin i ostavite da se skroz ohladi.
6.
Kada je kora pečena još toplu premažite je filom 2. On će vam se sliti oko jabuka. Ostavite da se ohladi. Kada se ohladi premazati filom 3.
Penasto umutiti šlag sa kiselom vodom i celu tortu ukrasiti sa šlagom.
Kod mene je ovde malo manje od 250 gr šlaga. Potrebno vam je da premazete celu tortu, ja sam imala oko 150 gr šlaga.
7.
Ja sam ovu torticu pekla u okruglom plehu prečnika 26cm. Vi je možete peći i u pravougaonom samo prilagodite masu dimenzijama pleha.
coolinarika.com