LISNATA ŠTRUDLA SA MAKOM I KREMOM OD VANILIJE.


Jako fina lisnata štrudla, filovati se može po želji, slatki ili slani fil.

Sastojci
Za tijesto
900 g brašna
20 g kvasca
3 dl mlijeka
2 dl jogurta
1 kom jaje i
1 žumance
5 kašika otopljenog maslaca
50 g šećera
ribana korica 1 limuna i malo soli

Za premazati tijesto
200 g margarina

Za fil od maka
200 g samljevenog maka


100 g šećera
1,5 dl mlijeka

Za fil od pudinga
2 kom puding od vanilije
100 g šećera
4 dl mlijeka
vanilin šećer

Za premazati štrudlu
1 kom žumance

Priprema
Kvasac pomiješati sa malo šećera i brašna, preliti sa 1 dl mlakog mlijeka i ostaviti da nadodje.
Umutiti jaje i žumance sa šećerom i malo soli, dodati istopljen maslac, mlako mlijeko i jogurt i koricu limuna. Izmiješati da se masa izjednači i dodavati brašno miješajući sve vrijeme. Umijesiti fino glatko tijesto. Pokriti i ostaviti na toplom da duplo naraste.
Radnu površinu posuti brašnom i premijesiti naraslo tijesto i podijeliti ga na 2 dijela.
Svaki dio podijeliti na 7 loptica jednake veličine. Sve loptice istanjiti, 6 loptica premazati omekšalim margarinom, slagati jednu na drugu, sedmu staviti preko. Isto uraditi i sa drugih 7 loptica.
Uzeti jedan dio i istanjiti ga kao pravougaonik veličine 35x30 cm, uz ivicu duže strane staviti fil. Uz


ivicu suprotne strane odmaknuti od ivice 3-4 cm, zasjeći trakice dužine 5-6 cm, širine 1 cm. Savijati štrudlu sa strane na kojoj je fil, trakice da dodju sa gornje strane. Staviti u podmazan pleh. Isto uraditi i sa drugim dijelom tijesta.
Složene štrudle premazati umućenim žumancetom i ostaviti da narastu.Peći na 200 C, kad porumene smanjiti na 180 C i ostaviti da se što duže peku kako bi se dobro ispekle i unutra.
Od ove količine sam dobila dvije veće štrudle u plehu 35x25 cm
Fil od maka: kuvati mlijeko i šećer da se šećer istopi, dodati mak, kuvati 5 min i ohladiti.
Fil od pudinga: U malo hladnog mlijeka izmiješati prašak za puding, ostatak mlijeka, šećer i vanilin šećer staviti da prokuva, sipati puding i uz neprestano miješanje kuvati da se zgusne, ostaviti da se ohladi i povremeno ga promiješati da se ne stvori korica.
coolinarika.com