JEDNOSTAVNI KOLAČ NA ČAŠE SA JABUKAMA.


Kolač sa kiselim mlijekom

Sastojci
Tijesto
4 kom jaja
3 čaše šećera * 1
1 čaša ulja
2 čaše kiselog mlijeka *2
4 čaše brašna
1 kesica Praška za pecivo

Nadjev
1,5 kg blago kiselih jabuka
1 čaša šećera
1 velika kašika cimta
1 kesica Vanilin šećer

Priprema
1.
ČAŠA je od 2 dl za mjerenje sastojaka
Prvo pripremiti nadjev tako da se jabuke ogule i naribaju na krupni ribež. U 



većoj šerpi staviti na jaku vatru, dodati šećer, vanilin šećer i cimet pa miješajući malo pirjati da jabuke omeknu.
U starom originalnom receptu ovaj korak nije opisan kao takav, nego su jabuke sirove išle na tijesto, što sam ja vremenom promijenila radeći ovaj kolač i ovako mi je bolje.
Ostaviti neka se prohladi do korištenja u kolač.
2.
Rernu uključiti da se ugrije na 200 C .
Umutiti cijela jaja sa šećerom, ne razdvajati žumance od bjelanca. Kad je postalo svijetlo i pjenasto, dodati ulje, pa mutiti da se spoji. Ja to radim ručnom pjenjačom.
Dodati kiselo mlijeko i opet mutiti da se masa sjedini. Na kraju umiješati brašno pomiješano sa praškom za pecivo.
3.
Polovicu tijesta, ili približno polovicu (nekad izlijem malo više) istresti u nauljenu i malo pobrašnjenu tepsiju prečnika 38 cm. Staviti peći nekih 10-ak minuta da se uhvati korica koja čak može dobiti i malo rumenih klobuka.
4.
Na tako malo pečenu prvu koru poredati nadjev od jabuka, lagano kašikom stavljati da pokrije cijelu površinu, a ne pritiskati kako ne bi propalo kroz polupečen biskvit.
Preko jabuka izliti preostalo tijesto u tankom mlazu, neka pokrije sav nadjev. Nije potrebno da je to debeli sloj. I tako tijesto naraste pa će kolač imati sasvim dovoljnu gornju koru.
5.
Kolač peći dok fino porumeni. Kako je donji sloj već djelimično pečen i jabuke termički obrađene, sveukupno pečenje 



ne traje dugo. U mojoj rerni na 200 C oko 30-35 minuta.
6.
Pečen kolač ohladiti koliko se može čekati ? , narezati kocke i jesti dok ima ;).
7.
Dodatne napomene:
* 1 ) Šećer u tijesto se može smanjiti na 2 čaše, možda i manje ako su jabuke slatke u nadjevu.
* 2 ) Kiselo mlijeko nekad sam imala domaće, danas to zamijenim uspješno sa tečnim jogurtom, ili čak mješavinom kiselog vrhnja i mlijeka kako šta imam. Ovakvu mješavinu radim sa dva dijela kiselog vrhnja (mileram) i jednim dijelom mlijeka.
Jabuka možete staviti i manje, ali mi volimo da je dosta nadjeva pa nekad čak i više jabuka naribam.
Također je u originalnom starom receptu pisalo da se stave 2 praška za pecivo što je po meni previše i onda se u kolaču osjeti mnogo taj prašak, a isto tako prijeti izrasti iz tepsije ? , što mi se desilo kad sam prvi puta pratila cijeli recept, a kolač pekla u plehu od električnog štednjaka. Nadam se da će i ove upute koristiti.
Posluživanje
Poslužiti tako sam kolač, najmanje dvije kocke, a može i više, uz neki sok, čaj ili mlijeko .. paše uza sve.

coolinarika.com

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • ŠUMSKI KOLAČ.Kombinacija najfinijih sastojaka.SastojciBISKVIT:200 g brašna70 g gorkog kakaa200 g šećera1 žličica praška za pecivo malo soli150 ml mlijeka1 vanilin … Saznaj više
  • BANANA PUDING KOLAČ. Kolač je jednostavan i izrazito mekan, sočan i mirisan.SASTOJCI2 bananesok jednog limuna (ili naranče)1,5 - 2 šalice šećera (ili meda)1 šalica m… Saznaj više
  • LEDENE GRIZ KOCKE.Brz, jednostavan desert bez pečenja, laganog, pahuljastog okusa....SastojciKrema I.8 dcl mlijeka10 žlica šećera2 žumanjka2 dcl griza ( 1 šalica)25 dag… Saznaj više
  • MALINA KOCKE.Sočni žuti biskvit, malinasta krema i ukusni preljev od čokolade.SastojciTIJESTO700 gr brašna500 ml jogurta200 gr šećera100 ml ulja4 jaja1 prašak za p… Saznaj više
  • SMEĐI PUTER KOLAČ.Fini kolac uz kaficu idealno!SASTOJCIZa tamni dio• 200 g čokolade za kuvanje• 60 g putera• 70 g smeđeg šećera• 1 kom jaje• 50 g brašnaZa svijetli dio•… Saznaj više
  • KOLAČ BEZ BRAŠNA. TUNISKI KOLAČ.Ovaj me kolač osvojio!!! Kolač bez brašna, ukusan, lagan i jedostavan za pripremu. Toplo ga preporučujem. Probajte!:)Sastojci1 sloj150 gr seckane orah… Saznaj više
  • BAJADERA S FILOM OD ČOKOLADE!Kolač je fantastičan, jednostavno se topi u ustima.SastojciSastojci za 3 kore400 grama oštrog brašna150 grama margarina1 cijelo jaje3 žlice kiselog vr… Saznaj više
  • KOCKASTI PUDING.Jedna neobicna ideja pravljenja pudinga. Vrlo efektno izgleda.Sastojcipuding cokolada2 kesice puding cokolada500 ml lmlijeka5 kasika secera1 kesi… Saznaj više
  • BRZ I JEDNOSTAVAN. MLEČNI KOLAČ.Jednostavni svakodnevni kolač, brzo se pravi od namirnica koje uvek imate, a dekorativan i ukusan.SASTOJCITesto• 1 jaje• 1 šoljica šećera• 1 šoljica m… Saznaj više
  • KREMŠNITA ILI KREMPITA.Ovo je kolač koji svi obožavaju.Kremšnite ili krempite. Ovo su mojima najdraže lagane, osvježavajuće.Sastojci10 jaja35 dag dag brašna (pola oštro pola… Saznaj više