Odličan...ma presuper kolač!
Morate probati.
Sastojci
Biskvit
· 5 jaja
· 5 kasika secera
· 50 g przenih mljevenih ljesnika
· 3 kasike brasna
· 1 kasika tamnog kakaa
· 2,5 kasike ulja
· 1 mala kasicica praska za pecivo
Bijela krema
· 1 l punomasnog mlijeka
· 9 kasika gustina
· 4 kasike secera + 1 vanilin secer
· 2 kasike meda
· 250 g maslaca
Tamna krema
· 1/2 lslatkog vrhnja
· 200 g tamne kuverture
· 100 g mlijecne cokolade
· 50 g przenih mljevenih ljesnika
Priprema
Poprziti ljesnike i ocistiti ih od kozice. Prvo skuhati bijelu kremu tako sto zakuhate mlijeko sa medom i secerom. Jedan dio jos hladnog mlijeka odvojiti i u njemu razmutiti gustin. Kad mlijeko provrije dodati razmuceni gustin i skuhati kao puding, mijesati neprestano da se ne stvore grudvice i da se lijepo dobro zgusne. Kremu prebaciti u drugu posudu i povrsinu prekriti prozirnom folijom da se ne uhvati korica. Potpuno ohladiti.
Potom skuhati tamnu kremu. Ljesnike samljeti u el. mlinu za kafu ili multipraktiku u tecnu masu. Samljeti dobro, tako da nema komadica ljesnika. Slatko vrhnje staviti na vatru, kad se malo zagrije dodati cokoladu i neprestano mijesati da se sve otopi. Na kraju dodati i masu od ljesnika. Kuhati dok slatko vrhnje ne pocne da kljuca, zatim odmah skloniti s vatre i ostaviti na stranu.
Na kraju ispeci biskvit tako sto umutite jaja i secer, zatim dodate ulje, a na kraju prosijano brasno, kakao i prasak za pecivo, te mljevene ljesnike. Izliti u pomascen pleh i peci u zagrijanoj rerni na 180°C oko 15-ak minuta. Ne treba mu dugo, provjerite cackalicom.
Za bijelu kremu umutiti kremasto maslac sobne temperature sa kasikom secera u prahu. Bijelu kremu jos jednom umutiti mikserom, te dodati umuceni maslac i sve sjediniti u homogenu smjesu.
Na ohladjen biskvit namazati bijelu kremu, lijepo poravnati spatulom, a zatim preko izliti mlaku tamnu kremu. Ohladiti u frizideru preko noci, sutradan rezati. Dimenzije mog pleha su 25x30.
Posluživanje
U maminom receptu u biskvit idu orasi, u tamnoj kremi ih nema, ne ide ni kakao...u biskvit ide 6 jaja, sto je meni nekako bilo previse, jer biskvit bude koliko i obje kreme skupa :) Ja vise volim kad je obrnuto :) Bijela krema je pravljena od 1/2 l mlijeka, bez meda...
coolinarika.com