ZOJA TORTA



Jela sam razne varijante ove torte. Cak sam je jela i u poslasticarnici Zoja u mom gradu, cji je ona specijalitet. Ali najlepsu Zoju pravi moja frizerka Natasa, pa vam prenosim recept koji sam od nje dobila. Hvala joj. Povod pravljenja ove torte je 50. rodjendan moga muza. Trazio je nesto cokoladno.

Sastojci
Za koru
7 jaja
200 gr secera u prahu
200 gr putera
200 gr cokolade za kuvanje
100 gr mlevenog Plazma keksa

Za fil
6 jaja
200 gr secera u prahu
180 gr cokolade za kuvanje
200 gr putera
200 gr pecenih mlevenih lesnika, a moze i badema
3 kesice slaga
1 litar slatke pavlake

Priprema
1.
Umute se prvo 7 belanaca sa malo soli (prstohvat). U drugoj ciniji se umuti puter sa secerom u prahu, a onda se doda jedno po jedno svih 7 zumanaca.


Zatim se doda otopljena cokolada. Sad se ubacuju belanca, ali tako da se umesaju kasikom, nikako mikserom. Kada se umesaju belanca, doda se mleveni Plazma keks, takodje se mesa samo kasikom.
2.
Od ove kolicine treba ispeci 4 korice. Ja pecem u plehu cije su dimenzije 35×25 cm, a za jednu koru sipam 7 kasika smese. Stavim pek papir. A onda u rerni malo smlacim pleh, pa sipam smesu. Dobro je kada je pleh mlak, jer se smesa malo otopi, pa se lako razvuce po plehu. Pece se na 150 stepeni, otprilike petnaestak minuta. Kada se ispeku, korice budu tvde, ali ne brinite, omeksace pod filom.
3.
Jaja se umute sa prah secerom i to se onda kuva na pari. Kada se skuvaju, doda se cokolada za kuvanje. Ostavi se da se ohladi, a onda se sastavi sa umucenim puterom, a na kraju se dodaju, peceni i mleveni lesnici.
4.
Umuti se 1 litar slatke pavlake sa 4 kasike secera. Negde ima da se kupi i vec zasladjena slatka pavlaka, tako da nju ne treba sladiti.
5.
Redja se: kora, fil od cokolade, pa slatka pavlaka. I na cetvrtu koru odozgo se stavi cokoladni fil, pa slatka


pavlaka. Torta se na kraju cela premaze umucenim slagom.
6.
Odozgo moze da se pospe mlevenim lesnicima, mlevenim Plazma keksom. Ja sam ovoga puta narendala Euro krem tablu.
Posluživanje
Dobro je da odstoji jedan dan, pa tek onda da se sluzi. Da kore lepo upiju. Sto duze stoji, sve je lepsa. Ako uspe da odstoji.
coolinarika.com
Filed under  | 

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • ELEGANTNA CIGLA (REFORMIRANA TORTA)SASTOJCIkore9 kom bjelanjaka35 dag šećera u prahu40 dag mljevenih prženih oraha1, 5 žlica krušnih mrvica1, 5 žlica oštrog brašnakrema9 kom žumanjaka25… Saznaj više
  • CREAMY MONTETorta je predivna i preukusna!SastojciPodloga· 250 gr Mc’Vities digestive keksa · 100 gr masla · 2 žlice ruma · 1 žličica cimetaPrva krema· 6 dcl mlij… Saznaj više
  • OVA TORTA JE POSTALA PRAVI HIT.SVI MI TRAŽE RECEPT , PA I SA VAMA DIJELIM OVU LJEPOTICU.Za mene Kraljica medju tortama! Kao znak zahvalnosti za sve vas drage cool prijateljice i pri… Saznaj više
  • DOMAĆICA!Ovo je nešto presavršeno.SastojciBiskvit· 300g keksa domaćice · 100gmaslacaFil· 500g mascapone sira · 500mlslatkog vrhnja · 200mlkiselog vrhnja · 250g… Saznaj više
  • MOJA SAVRŠENA TORTA SA JAGODAMALagana, prozračna, jagodasta, kremasta….treba još.TORTA OD JAGODA.Sastojcibiskvit3 jaja75 g šećera75 g glatkog brašna90 g putrapremaz50 g marmelade od… Saznaj više
  • NEPEČENA ČOKOLADNA MOKA TORTASASTOJCIZa oblogu torte, dno i stranice200 gr cokoladni keks, kakao cookies sa komadicima cokolade100 gr sveze pecenih lesnika120 gr maslacaZa ganas15… Saznaj više
  • SLADOLED TORTA. GOTOVA ZA 20 MINUTA!BAISER SLADOLED TORTA.Ovo nije obicna torta,ovo je u stvari sladoled koji se reze.SastojciPotrebno (za 16 komada) :1,25 l. slatke pavlake(statkog vrhn… Saznaj više
  • STRACCIATELLINAOsvježavajuća, lagana, s kremom bez šećera koja se topi u ustima….Veoma je ukusna i lagana torta. Toplo preporucujemSASTOJCIZa biskvit:3 jaja60 g šeće… Saznaj više
  • 15 MINUTNA VOĆNA TORTA KOJA SE NE PEČE!Ovo je veoma lagana torta, takodje, jednostavna za pripremiti i ne zahteva mnogo vremena.Voćna torta u siru i želatinu.Potrebno nam je:½ kg Ella sira … Saznaj više
  • Torta od keksa i kokosaTorta bez pečenja brzo je gotova i fiiiino kremasta! Njami!SastojciZA PODLOGU OD KEKSA160 gr Petit Beurre keksa100 gr kokosa50 gr maslaca2 žlice meda1… Saznaj više