![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgYoyfYFWWYc-TXZZVbdONBztbbvqUk-d9Nfk0RWG349FLgjeNqjZptNamww6GHZABb18Fz-rA-qZYi9hXNrD9_YgO5WekRILuaRKIoft0yrLD8gmlLtYl5mhtVrdhgiJEc6Vx49r8r6H8/s1600/Sladoled+od+%25C4%258Dokolade12.jpg)
Sastojci
300 ml punomasnog mlijeka
200 ml slatkog vrhnja (svježeg, nezaslađenog)
100 g šećera
4 žumanjka
100 g tamne čokolade (70% kakaa)
2 žličice meda (livadskog ili od bagrema)
1 žličica čistog ekstrakta vanilije
Priprema
1.
Pomiješajte mlijeko i vrhnje i stavite da zakuha.
Maknite s vatre, dodajte čokoladu iskidanu na kockice i med, i miješajte pjenjačom dok se ne istope.
Pjenjačom ili mikserom izmiješajte žumanjke sa šećerom.
Dodajte vruće mlijeko s čokoladom u smjesu od žumanjaka, dobro izmiješajte da se izjednači, pa vratite opet na vatru i kuhajte na laganoj vatri miješajući dok se krema ne počne zgušnjavati lagano, ali ne smije provreti.
2.
Kuhanu kremu (koja je prilično rijetka, tj. tekuća) ulijte u zdjelu kroz gusto mrežasto cjedilo i umiješajte ekstrakt vanilije.
Kad se potpuno
ohladi stavite je u hladnjak najmanje 3-4 sata ili još bolje preko noći.
3.
Pripremite dalje sladoled po uputstvu za vaš stroj.
Gotovi sladoled rashladite u zamrzivaču par sati prije posluživanja.
Ako nemate stroj za sladoled, ulijte kremu u posudu pogodnu za zamrzavanje, s poklopcem i stavite u zamrzivač. Promiješajte dobro vilicom otprilike sva 2 sata da se ne stvore veliki kristali leda.
coolinarika.com