Kraljica čokolade



Sastojci:
– 2 velikih jaja (ili 3 manja)
– 2 kašike šećera
– 1 kašika brašna
– 2 kašike kakaa
– 1/2 kesice praška za pecivo
– 2 kašike čokoladnog likera (ili nekog drugog odgovarajućeg)
– 100 g tamne čokolade
– 100 g mliječne čokolade
– 100 g bijele čokolade


– 300 ml vrhnja za šlag
– mliječna čokolada za ukras

Priprema:
Bjelanca umutiti sa šećerom u čvrstu pjenu, dodati jedno po jedno žumance.
Brašno, kakao i prašak za pecivo prosijati u tu masu i kašikom lagano umiješati.
Kalup za torte promjera 20 cm namazati margarinom i posuti kakaom (radije nego brašnom).
Peći desetak minuta na 170 C.
Ohlađenoj kori odrezati vanjske rubove i poprskati likerom razrijeđenim u nekoliko kašika vode.
Svaku od čokolada otopiti na
pari u 100 ml vrhnja, ohladiti u frižideru i nakon toga umutiti u čvrste kreme.
Prvo nanijeti tamnu kremu, zatim svijetliju i odozgo bijelu.


Ukrasiti čokoladnim “kovrdžicama”.

Posluživanje
Ako želite jaču kremu možete otopiti po 200 g čokolade u dva deci vrhnja, s tim da onda kremu nećete mutiti, nego se krema ohladi par sati u frižideru da se potpuno stegne, pa se takva maže preko torte. Takođe po želji možete dodati par kapi ekstrakta vanilije u kreme.
Kovrdže od čokolade pravite tako da veliki nož uzmete objema rukama i povlačite po glatkoj strani table od čokolade. Čokolada treba da je na sobnoj temperaturi. Da vam se ukrasi ne bi topili pod prstima dok ih raspoređujete po torti poslužite se čačkalicom ili viljuškom. Da bi se raznobojni slojevi torte lijepo vidjeli tortu režite oštrim nožem koji ste nakvasili hladno vodom.
coolinarika.com
Filed under  |