KARAMEL PITA



Za karamel pitu nisu vam potrebni nikakvi spektakularni ni egzotični sastojci. Sve što vam treba jest malo dobre volje i samo nekoliko namirnica koje zasigurno uvijek imate pri ruci.

Ova karamel pita je cisto savrsenstvo.

Sastojci
Za kore
· 150 g Pšeničnog oštrog brašna
· 150 g Pšeničnog glatkog brašna
· ½ Praška za pecivo
· 100 g maslaca
· 1 jaje
80 g šećera
· 1 žlica kiselog vrhnja

Za kremu
· 50 g Pšeničnog glatkog brašna
· 200 g šećera
· 1Vanilin šećer


· 500 ml hladnog mlijeka
· 100 g maslaca

Za čokoladnu glazuru
· 3 žlice vode
· 3 žlice šećera
· 3 rebra čokolade (od 100 g)
· 50 g maslaca
· 1 žlica ulja

Priprema
Pomiješajte obje vrste brašna i prašak za pecivo, dodajte maslac narezan na listiće te ga razmrvite prstima.
Zatim dodajte šećer, razmućeno jaje i vrhnje pa izradite prhko tijesto.
Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite da odstoji 30 min u hladnjaku.
Zatim ga podijelite na 4 jednaka dijela i svaki dio razvaljajte (što tanje možete) u koru (20×32 cm).
Kore malo izbockajte vilicom i pomoću valjka za tijesto prebacite na prevrnuti kalup obložen papirom za pečenje.
Pecite svaku koru posebno na 180°C oko 5 minuta.Kore moraju ostati svijetle, a znat ćete da su gotove kad po rubovima počnu dobivati boju.

Krema
U manjoj posudi pomiješajte brašno, 120 g šećera i vanilin šećer, postupno dodajte hladno mlijeko i dobro pomiješajte da se ne bi stvorile grudice.
Na laganoj vatri popecite 80 g šećera uz stalno miješanje dok se ne karamelizira.
Karameliziranom šećeru sad polako dodajte smjesu mlijeka, brašna i šećera, žustro miješajući pjenjačom (ne brinite ako će vam se šećer malo zgrušati – on će se u daljnjem postupku kuhanja i miješanja sasvim rastopiti). Sve zajedno kuhajte na laganoj vatri uz stalno


miješanje dok se krema fino ne zgusne.
Gotovu kremu maknite s vatre i pustite da se malo ohladi, uz povremeno miješanje.
U još toplu kremu dodajte maslac, pomiješajte da se sve dobro sjedini i dobro ohladite.
Ohlađenu kremu izradite električnim mješalicom.
Svaku koru premažite 1/3 kreme i završite zadnjom korom.
Pitu pokrijte najlonom (vrećica za zamrzavanje ili prozirna folija) i krpom te ostavite 3-4 sata da kore opuste, a zatim je prelijte čokoladnom glazurom i stavite u hladnjak na još nekoliko sati da se glazura stegne i kore povežu s kremom.

Čokoladna glazura
Vodu i šećer stavite na laganu vatru te miješajte dok se šećer sasvim ne otopi.
Zatim dodajte usitnjenu čokoladu i miješajte dok se čokolada ne otopi i poveže s vodom.
Maknite s vatre i dodajte maslac.
Kad se maslac sasvim otopio, dodajte ulje kako bi glazura bila lijepo sjajna.
Sačekajte koji trenutak da se glazura ohladi, a zatim je prelijte preko kolača.

Posluživanje
Karamel pitu poslužite uz mliječni napitak ili čaj.

Savjet
Pita je nevjerojatno meka, prhka i sočna, a čokoladna glazura daje još bolji, puniji okus.
Ova je glazura izuzetno dobra baš za ovakve prhke pite koje završavaju korom jer ne puca i ne odvaja se od kore.
coolinarika.com