GRIZ UŽITAK.
Ovo je čisto savršenstvo od kolača.
Sastojci
Svijetli dio
· cca 4 dl mlijeka
· 1 žlica smeđeg šećera
· 1 žlica bijelog ruma
· 3-4 žlice griza
· ca 3 žlice kokosovog brašna
Tamni dio
· cca 4 dl mlijeka
· 1/2 žlice smeđeg šećera
· 100 g tamne čokolade (ovdje s 85 % kakaa)
· 3-4 žlice griza
· 1 žlica bijelog ruma
Još potrebno
· cca 2 koluta ananasa (svježeg ili iz kompota)
· za posipanje kokosovo brašno
Priprema
Ukoliko je potrebno, očistite ananas i narežite ga na komadiće (ili ga ocijedite iz konzerve).
Pristavite za kuhanje prvu količinu mlijeka, ruma i šećera.
U vruće mlijeko umiješajte griz, uz miješanje skuhajte te u vruće umiješajte ribani kokos.
Ulijte u kalup obložen pek papirom.
Pristavite drugu količinu mlijeka, ruma i šećera.
U međuvremenu utisnite okomito komadiće ananasa u svijetli dio (cca do pola).
Toplom mlijeku dodajte razlomljenu čokoladu te miješajte dok se ne otopi – moja preporuka je da nemate cijelo vrijeme smjesu na vatri već da je po potrebi maknete, da vam ne zagori.
Kada se čokolada rastopi,
umiješajte griz i kuhajte cca 2-3 minute (tj. koliko grizu treba da se skuha).
Prelijte preko svijetle smjese, tako da zapuni sve rupe između ananasa i prekrije ga.
Kada se prohladi, desert stavite u hladnjak i dobro ohladite.
Pažljivo ga izvadite iz kalupa i po želji pospite ribanim kokosom.
Posluživanje
Napomena: ova varijanta je za odrasle – za dječju varijantu umjesto ruma stavite neku prihvatljiviju aromu (npr. vanilin šećer) i ev. mliječnu čokoladu.
Mjere su odokativne – uglavnom, koliko mlijeka vam inače treba za griz, toliko ga pristavite za kuhanje: kokos i čokolada će ga dodatno zgusnuti … a šećera možete dodati i više ako volite slađe.
coolinarika.com