Lagan za pripremu, kremastog ukusa koji se može prilagoditi ukusu vaših najmilijih. Ovog puta izabrala sam ukus instant kave 2u1, za popodnevno druženje sa vama.
GRIZ KOLAČ!
SASTOJCI
PRVI SLOJ
· 1 l vode
· 2 kesice ness 2u 1
· 200 gr smedjeg secera
· 200 gr psenicnog griza – krupice
KREMA
· 1 l mlijeka
· 4 vrecice (4x50gr) vanil- pudinga
· 12 kasikasecera
· 2\\\\3 od 250 gr margarina (oko 170gr)
· 150gr krem slaga-vanila
GLAZURA
· 150 grcokolade za kuhanje
· 4 kasikemlijeka
· 2 kasike ulja
· 50 g rmargarina
· malo kakaa za posip
PRIRPEMA
Sipati secer u vodu i staviti da prokuha, smanjiti temperaturu, lagano umijesati ness a potom i lagano dodati griz.Kuhati par sekundi i vruce sipati u nakvasen protvan.
KREMA
Staviti 800 gr mlijeka da prokuha. Puding i secer izmijesati sa ostatkom mlijeka i skuhati u vrucem mlijeku.
Dobro ohladiti uz cesto mijesanje da se ne stvori korica ili tokom hladjenja prekriti prozirnom folijom.
Posebno umutiti margarin, posebno po uputstvu krem slag.
U umucen margarin lagano dodavati ohladjen puding i dobro izmiksati.
Na kraju dodati, kasiku po kasiku, krem slag.
Smjesu ohladiti u frizideru 1-2 h i prije nanosenja na griz masu jos jednom izmiksati.
Kolac ukrasiti glazurom od
topljene cokolade, posuti kakao prahom.
Po ukusu, umijesto cokolade moze se ukrasiti slagom.
POSLUZIVANJE
Kako sam napomenula u uvodu, kolac se moze prilagoditi ukusu.Ako vise volite vocne ukuse, griz mozete skuhati u 1l bistrog soka, bez dodavanja secera ili u 1l prokuhane vode sipati kesicu nekog instant soka po izboru.
Kao i kod svakog griz kolaca, prvi komad se malo teze vadi iz protvana..kasnije je pravi uzitak.
coolinarika.com