ČOKOLADNA VANILOLINA.



Jednostavni sastojci, a savrseni okus čokolade i vanilije u sočnom biskvitu.
Torta ne da je ukusna, nego preukusna.

SASTOJCI
Biskvit za kalup promjera 24 cm
130 g maslaca
300 gšećera
3 jaja
120 ml mlijeka
160 g brašna
60 g gorkog kakaa
1 žličica sode bikarbone
na vrh žličice praška za pecivo
prstohvat soli

Krema od vanilije
240 ml mlijeka
1 vrećica želatine + 5 žlica vode


4žumanjka
80 gšećera
300 mlslatkog vrhnja za šlag
2 šlag fixa
1vanilin šećer
1Bourbon vanilin šećer
1štapić vanilije

Čokoladna krema
1 želatina + 5 žlica vode
2žumanjka 90 gšećera
250 mlmlijeka
200 g tamne čokolade za kuhanje
300 mlslatkog vrhnja za šlag
2 šlag fixa
1vanilin šećer

Dekoracija
500 ml slatkog vrhnja za šlag
2 vanilin šećera
2 šlag fixa ukoliko je potreban
2 žlice gorkog kakaa u prahu

PRIPREMA
BISKVIT
1 Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
2 Kalup za tortu pobrašnite.
3 Brašno, kakao, prašak za pecivo, sol i sodu dobro promiješajte u jednoličnu smjesu.
4 U drugoj posudi maslac i šećer pjenasto izmiksajte, dodajte jedno po jedno jaje i dobro promiješajte.
5 Dodajte pola količine brašna s kakaom, promiješajte, pa malo mlijeka, opet promiješajte, i nakon što promiješate dodajte ostatak brašna i mlijeka.
6 Istresite gustu smjesu u kalup i pecite cca 40 minuta, ovisno o pećnici, provjerite čačkalicom.
7 Ostavite da se ohladi 15 tak minuta, nožem prodjite oko ruba kalupa i maknite prsten pa biskvit prerežite po pola.
8 Jedan biskvit postavite na tanjur za posluživanje i oko njega postavite prsten od torte i po želji ga poškropite sa malo ruma ili mlijeka.

BIJELA KREMA
9 Nožem zarežite po dužini štapić vanilije, i tupim dijelom noža skinite sjemenke, stavite ih u mlijeko zajedno sa štapićem i Bourbon vanilin šećerom, zakuhajte, ugasite vatru, poklopite i ostavite 10 minuta da stoji.
10 Procijedite i stavite na vatru do točke vrenja.
11 Žumanjke i šećer pjenasto izmiksajte.
12 Želatinu otopite sa vodom i ostavite 10 minuta da nabubri.
13 Mlijeko lagano dolijevajte


smjesi sa žumanjcima, ali cijelo vrijeme lagano miksajte.
14 Kad smjesu jednolično izmiksate, vratite na vatru i kuhajte na laganoj vatri, neprestano miješajući dok se ne zgusne.
15 Maknite sa vatre i stavite da se hladi u posudu sa hladnom vodom, ili vani ako je dovoljno hladno:)
16 Umiješajte želatinu koju ste otopili na laganoj vatri i ostavite da se smjesa skroz ohladi, pa posudu stavite u hladnjak na desetak minuta.
17 Slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag s vanilin šećerom i šlag fixom ukoliko je potreban i lagano mu umiksajte kremu od jaja.
18 Kremu istresite na prvi biskvit oko kojeg ste stavili prsten od kalupa, poravnajte i lagano na kremu položite drugi biskvit. Stavite u hladnjak.

ČOKOLADNA KREMA
19 U multipraktiku sitno nasjeckajte čokoladu.
20 Bjelanjke odvojite od žumanjaka, pa žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom.
21 Želatinu otopite sa vodom i ostavite da nabubri 10 minuta.
22 Mlijeko zavrijte i lagano dodavajte smjesi od žumanjaka neprekidno lagano miksajući.
23 Smjesu vratite na laganu vatru i cijelo vrijeme miješajte, pazeći da ne zakuha, nekih 10 minuta.
24 Želatinu otopite na laganoj vatri i umiješajte u smjesu sa mlijekom i žumanjcima.
25 Dodajte čokoladu i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
26 Ostavite da se skroz ohladi.
27 Slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag s vanilin šećerom i šlag fixom ukoliko je potreban.
28 Lagano ga umiješajte u smjesu od čokolade.
29 Kremu nanesite na drugi biskvit i ostavite tortu par sati u hladnjaku, a najbolje preko noći.
30 Idući dan, nožem prođite oko ruba kalupa, skinite prsten i dekorirajte tortu po želji.
31 Ja sam 500 ml slatkog vrhnja istukla u čvrsti šlag, ali ne prečvrsti sa vanilin šećerom i šlag fixom ukoliko je potreban, i umiješala 2 ravne žlice gorkog kakaa u prahu i slastičarskom vrećicom pravila pufnice oko torte.
32 Tortu nakon ukrašavanja stavite u hladnjak da se šlag stisne.
coolinarika.com
Filed under  | 

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • ČOKOLADNA TORTASastojciBiskvit5 jaja4 žlice šećera1 vanilin šećer2 žlice brašna2 žlice kakaa1/2 praška za pecivoKrema500 g čokolade za kuhanje100 g maslaca2 žlice še… Saznaj više
  • JAFA TORTAKo voli Jafa keks, voleće i ovu tortu zbog kombinacije čokolade i pomorandže!SASTOJCI300gr Pti ber keksa250gr oraha350gr prah šećera600gr putera1200ml… Saznaj više
  • ZOJA TORTAJela sam razne varijante ove torte. Cak sam je jela i u poslasticarnici Zoja u mom gradu, cji je ona specijalitet. Ali najlepsu Zoju pravi moja frizer… Saznaj više
  • OKOMITA ČOKOLADNO-BIJELA TORTATorta je fenomenalna...i izgled i ukus.SASTOJCIBISKVIT:100 g čokolade120 g margarin6 jaja120 g šećera2 vanilin šećera150 g brašna1 prašak za pecivoprs… Saznaj više
  • FENOMENALNA ČOKOLADNA TORTASastojci1 maslo (250 gr)20 dkg šećera u prahu20 dkg tamne čokolade10 dkg mliječne čokolade5 jaja(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2 … Saznaj više
  • MENI NEMA BOLJE TORTE OD OVE SLANE TORTE..od kada sam je prvi put probala ONA je postala ne izostavni deo svake vece gozbe, rodjendani, nove god….i svako ko je proba odmah trazi recept…obave… Saznaj više
  • Torta od sira s jagodamaSastojcitijesto3 jaja6dkg šećera6dkg brašnamalo praška za pecivo, malo kakaatijesto možete zamijenit i piškotama ili petit keksomkrema1/2kg svježeg si… Saznaj više
  • ČOKOLADNA BOMBATortica je odličnog ukusa i veoma brzo se pripremi.Sastojcibiskvit4 jaja10 dkg šećera20 dkg maslaca15 dkg čokolade za kuhanje4 žlice oštrog brašna(ads… Saznaj više
  • BELA PLAZMA TORTAZa kore:12 belanaca12 kašika šećera6 kašika brašna6 kašika grizaZa preliv:3 dl mleka2 kašike šećeraZa fil I:12 žumanaca7 dl mleka2 kesice pudinga od v… Saznaj više
  • ČOKO – KOKO TORTANesto jednostavno a predivno…ukusno, lagano………. Torta sa laganim korama od Kokosa, kremom od vanile I Kokosa….cokoladnim prelivom, koji dopunjuje ukus… Saznaj više