CAPPUCCINO TORTA



Lagana torta za sve ljubitelje cokolade i kafe sa puno krema, krckavim grilijasom i beze koricama.

Sastojci
Za beze korice
· 5belanaca
· 250 gsecera
· 1 kasikabrasna
· 1 kasika sirceta ili limunovog soka

Za osnovni krem
· 1 lmleka
· 5zumanaca
· 9 kasikasecera
· 9 kasika brasna/gustina
· 2 kesicevanilin secera
· 250 gmaslaca

Za cokoladni krem
· 150 gcokolade


· 150 g grilijasa od oraha ili lesnika

Za cappuccino krem
· 1 kesica cappuccina
· 150 g sitno seckane cokolade

Dekoracija
· 300 g slag pene
· 2 kasicicenes kafe
· listici od cokolade za ukrasavanje

Priprema
Umutiti penu od belanaca, dodati secer, brasno i kasiku sirceta.
Sipati u dresir kesu i na velikom plehu (30×40 cm) oblozenom masnim papirom, istisnuti trake od umucenih belanaca, ili smesu samo lepo poravnati po celom plehu.
Osusiti beze koricu na 125 C oko 1 – 1, 5 sat.
U medjuvremenu pripremiti krem. Umutiti zumanaca sa secerom, brasnom (4, 5 kasike brasna i 4, 5 kasike gustina) i malo hladnog mleka.
Preostalo mleko staviti da provri, pa skuvati krem od umucenih zumanaca
Ohladiti i izmiksati sa maslacem
Podeliti smesu na dva dela, pa u jedan dodati rastopljenu cokoladu i usitnjeni grilijas.
U drugi deo smese staviti kesicu cappuccina i sitno seckanu cokoladu kao za stracciatelu.
Beze koricu preseci na pola, i filovati najpre cokoladnom kremom sa grilijasom.
Staviti drugu koricu i premazati


cappuccino kremom.
Na kraju umutiti slag penu sa mlekom ili vodom, dodati nes kafu koju smo razmutili u malo vode i premazati celu tortu.
Ukrasiti listicima bele i crne cokolade.
Dobro ohladiti pre serviranja.
Za grilijas je potrebno rastopiti 75 g secera kao karamel i dodati 75 g lesnika ili oraha. Sipati na nauljeni tanjir, a kad se ohladi usitniti u avanu.

Tortica!:))
Posluživanje
Kako napraviti listice od cokolade? Otopiti posebno belu i crnu cokoladu na tihoj vatri. Odabrati dekorativne listove (ruze npr.) i cetkicom naneti deblji sloj rastopljene cokolade na povrsinu lista. Staviti na mastan papir i kratko rashladiti u hladnjaku, pa pazljivo odvojiti list od cokolade.
coolinarika.com
Filed under  |