8 KUHINJSKIH TAJNI KOJE NEĆETE PROČITATI NITI U JEDNOJ KUHARICI



Donosimo vam nekoliko savjeta koji su svim početnicima zlata vrijedni, a malo je vjerojatno da ćete ih pročitati u prosječnoj kuharici. Pa krenimo.



Koristite hvataljke Kuhače i raznorazne špatule (ili špahtle u kontinentalnim krajevima) odlične su za kuhanje ili prženje hrane koja se mora okretati ili strugati s tave, poput jaja ili palačinski. Za sve ostalo slobodno koristite hvataljke. Iako će vam se možda na prvu činiti pomalo nezgrapnim alatom,

ubrzo ćete shvatiti kako su doista superiorne klasičnim kuhinjskim alatima kada je manipuliranje hranom u posudi ili tavi u pitanju. Ako koristite posuđe s teflonskim slojem, obavezno koristite hvataljke s najlonskom zaštitom na vrhovima.



Spremajte stvari u plastične posude Iako neki ljudi svoje začine ili povrće stavljaju u posebni vlažni papir, pa onda sve dobro zatvore najlonom te ih na kraju ostavljaju na hladnom i mračnom mjestu kako bi što duže ostali svježi,


prosječoj osobi ovakva procedura oduzima previše vremena. Moderne plastične posude sasvim dobro čuvaju svježinu vaše hrane, uključujući i bobice, zelenjavu i salatu koja je već narezana. Sve što trebate učiniti nakon korištenja jest oprati posudu i spremna je za daljnju upotrebu. Na ovaj ćete način uštedjeti novce, prostor u kući te Majku prirodu.



Preše za češnjak veliki su gubitak vremena Sve što trebate za brzo i efikasno guljenje i sjeckanje češnjaka jest dobar nož. Uostalom, oštar je nož osnovni kuharski alat bez kojega ionako ne biste trebali razmišljati o kuhanju, stoga pretpostavljamo da imate barem jedan takav u svojoj kuhinji. Stavite režanj češnjaka na ploču za rezanje, udarite ga tupom stranom noža i za svega nekoliko sekundi riješili ste se paperjaste ljuske. Nakon toga, nasjeckajte češnjak na veličinu po vašoj želji i to je to.



Investirajte u dvije podloge za sjeckanje hrane Ukoliko ste poput većine ljudi koji vole kuhati kod kuće u slobodno vrijeme, uglavnom vjerno slijedite recepte, pripremajući hranu na način opisan u samom receptu. Jedna od najvećih grešaka koju možete napraviti jest koristiti isti nož i podlogu za sjeckanje luka ili češnjaka te ostalih sastojaka. Ukoliko ne želite taj specifični miris češnjaka na siru kojeg ste spremili za predjelo, ili voću kojeg ste dodali u sladoledni kup, za aromatične lukovice koristite odvojenu dasku i nož.





Začine zelene boje obavezno kupujte svježe S iznimkom osušenog origana (koji se sjajno uklapa u meksiška, grčka, talijanska i dalmatinska jela), začinsko je bilje uvijek ukusnije i zdravije svježe, a danas je dostupno u gotovo svakom trgovačkom lancu i to po vrlo


pristupačnim cijenama. Ukoliko vašoj hrani redovito dodajete peršin, bosiljak, korijander, timjan ili vlasac, svakako kupujte samo svježu varijantu. Osušene, ove su biljke previše osjetljive da mogu zadržati okus duže od nekoliko dana nakon otvaranja.




Ne kupujte začine u staklenkama Ukoliko želite da začini posluže svojoj svrsi (poboljšavanje okusa hrani), kupovanje začina u staklenim posudicama koštat će vas relativno puno novaca za poprilično mizeran učinak. Iako neki začini drže mogu sačuvati okus, neki drugi izgube glavninu svog okusa već u svega nekoliko dana. Ukoliko ste ljubitelj papra, cimeta, currya, kumina, chillija i ostalih pojačivača okusa, kupujte ih u malim količinama koje ćete potrošiti odmah ili vrlo brzo nakon otvaranja.



Prekuhana hrana najgora je početnička greška Ova je greška slična onoj koju rade vozači početnici, kada voze preblizu rubu ceste, jer se tako osjećaju sigurnije. Mnoge je namirnice, poput riže ili povrća, vrlo teško procijeniti za vrijeme samog kuhanja, kad pokušavate probati nešto iznimno visoke temperature. Majstori u kuhanju uvijek će vam reći da se hrana skida s vatre dok nije nije potpuno gotova, puštajući unutrašnju temperaturu jela da dovrši posao. Uostalom, hranu uvijek možete još malo kuhati, ali već prekuhanoj hrani više nema pomoći.



Ne držite voće u hladnjaku Iznimka od ovog pravila jest isključivo bobičasto voće, budući da svim ostalim vrstama voća, poput jabuka, naranči, banana i krušaka hladnjaci „umrtve" okus i učine teksturu kašastom. Mnogi ljudi u hladnjacima ne čuvaju ni rajčicu, ni avokado niti papriku. Ipak, imajte na umu da ovo vrijedi samo u slučaju da mjesto izvan hladnjaka na kojem čuvate voće i povrće nije direktno na suncu ili na visokoj temperaturi, kakve nisu rijetkost ljeti. U tom slučaju slobodno stavite voćke u hladnjak, pogotovo ako ih namjeravate ubrzo pojesti.
metro-portal.hr