MILKA PLAZMA TORTA OMILJENA TORTA NA SVIM ROĐENDANIMA



Torta je ogromna, trebalo bi da je probate, nema dileme… zaista je vrhunska!

Sastojci
Kore (x 5 kom):
6 kom belanaca
6 kašika šećera kristala
6 kašika mlevenog plazma keksa
1 kašika kakaa
Fil:
30 kom žumanaca
30 kašika šećera kristala
400 gr maslaca
250 gr kisele pavlake


350 gr mlevenog plazma keksa
250 gr bele (ili crne, po želji) milka čokolade
Ukrašavanje:
5d l (300 gr) slatka pavlaka (ili šlag)

Priprema
1.
Pripremiti 5 komada pek-papira, nešto većih dimenzija od veličine kalupa u kojem će se peći kore. Na papir staviti obruč kalupa i grafitnom olovkom iscrtati konture po pek papiru. Svaki papir okrenuti na drugu stranu, tako da grafitni trag ostane sa donje strane, a na gornju stranu će se sipati masa za koru.
2.
Umutiti čvrst sneg od belanaca, dodavati kašiku po kašiku šećera, pa isključiti mikser i dodati mlevenu plazmu i kakao, pa laganim pokretima varjačom sve izjednačiti. Izručiti na pek papir i lopaticom ravnomerno rasporediti do iscrtanih kontura.

3.
Umutiti i drugu koru na isti način, rasporediti po pek papiru, pa tek onda uključiti rernu da se greje na 170 ’C. Mutiti i treću koru, a za to vreme se rerna zagrejala. Na podlogu kalupa pažljivo prevući prvi pek papir, staviti obruč i peći oko 8-10 minuta. Za to vreme rasporediti umućenu treću masu na pek papir. Dalje naizmenično pripremati i mutiti ostale kore, vaditi iz rerne ispečene i stavljati sledeće da se peku.
4.
Pri odvajanju belanaca za kore, žumanca odmah stavljati u lončić sa duplim dnom za kuvanje fila na pari. Kada su odvojena žumanca i od pete kore, dodati šećer i malo umutiti mikserom, da žumanca pobele. Staviti odmah da se fil kuva i povremeno mešati varjačom. Kuvati fil na pari oko 15 minuta na umerenoj temperaturi. Pred kraj kuvanja staviti malo fila na tacnu i kad se prohladi, proveriti da li je kuvan (da


se ne razliva po tacni). Ohladiti ga potpuno, da se u njemu ne bi rastopili maslac i čokolada.
5.
Dok se fil hladi, skinuti pek papir sa kora, penasto umutiti maslac koji je odstajao na sobnoj temperaturi i naseckati belu milka čokoladu na sitne kockice.
6.
U umućen maslac dodavati ohlađen fil od žumanaca i dobro umutiti da se sve sjedini.
7.
Dodati kiselu pavlaku i mlevenu plazmu i sve sastaviti mućenjem.
8.
Na kraju dodati kockice čokolade i dobro izmešati varjačom.
9.
Filovati kore filom, ravnomerno ga nanoseći na svaku koru.
10.
Celu tortu, odozgo i okolo, premazati filom.
11.
Za ukrašavanje torte umutiti slatku pavlaku ili 300 gr šlaga u prahu sa 1,5 do 2 dl hladne vode i premazati celu tortu odozgo i okolo. Ukrasiti po želji.
12.
Pripremiti dan ranije i ostaviti tortu da odstoji.
coolinarika.com
Filed under  |