Ovakve smokvice tj. pekmez od smokava me oduševio!!! Prava su delicija. Odličan i bez konkurencije.
Sastojci
3 kg SMOKAVA
1 kg ŠEĆERA
4 limuna SOK
Priprema
1.
Oprati smokve i odrezati im vrhove, te svaku prerezati na četiri dijela.
Saviti smokve u duboki pleh od pećnice ili širju rajnglu.
Preliti ih sokom od limuna i posipati šećerom.
Dobro promješati i ostaviti oko 1 sat da puste sok.
2.
Ugrijati pećnicu na 250*C i staviti smokve peći, kada zakipe smanjiti temperaturu na 160 - 180*C i peći 3 sata, svakih 20 minuta dobro promješati.
Pekmez je gotov kada se pri mješanju vidi dno posude u kojoj ga pečete!
Ovakav način pripreme opisala je Sneca u receptu za pečeni pekmez od šljiva!!!! Savršen je i ne
morate brinuti da će špricati po vama ili po pećnici!!!!
3.
Napunite tople teglice, zatvorite i na 5 minuta okrenite na poklopac.
Od ove količine dobijete 3 i 1/2 velike teglice pekmeza.
4.
Uživajte u ovoj deliciji..
coolinarika.com