Brze gurabije


Fini kolačići, tope se u ustima. Baš jednostavno, sa malo sastojaka. Divan i brz receptić.

Sastojci
2 komada jaja
3 šoljice šećera
2 šoljice ulja
8 šoljica mekog brašna
1 kesica vanilin šećera
pola kesice praška za pecivo

Priprema
1.
Šoljica kojom sam mjerila je zapremine gotovo 1 dl. Recept po kome sam prvi puta radila rekao je 6


šolica brašna i 2 šoljice šećera. Šećera mi je bilo malo, brašna također, pa sam morala dodavati još brašna, već kod prvih gurabija. Kad sam ih drugi puta pravila odmah sam išla na više šećera i više brašna. Tijesto je mekanoali nije ljepljivo i da se fino radit. Pisat ću mnogo iako kažem da je recept jednostavan, ali kad pročitate sve će vam bit jasno :).
2.
Rernu ugrijati na 180 C. Tepsije obložiti papirom za pečenje.
3.
Umutiti ručnom mutilicom jaja, šećer i vanilin šećer. Dodati ulje pa još mutiti neka se to spoji u tečnu smjesu. Brašno i prašak za pecivo prosijati kroz sito i umiješati u tečnu smjesu. Miješati mutilicom dok je moguće, poslije rukom da se dobije fino glatko tijesto.
4.
Od takvog tijesta praviti kuglice veličine oraha i redati ih na papir u tepsiji sa malim razmakom, neće


mnogo narasti, a i ako se spoje prilikom pečenja lako ih je razdvojiti.
5.
U prvoj turi dobila sam oko 50 keksića. Pekla sam 2 tepsije, a za drugu turu radila sam ih sitnije pa sam imala 80 komada i 3 tepsije :).
6.
Na kuglicama napraviti šaru viljuškom unakrst da bi se dobile kockice, a nije nužno, može se to napravit i na onu stranu ribeža kako smo radili za urmašice ;), samo lakše je oprat vilicu :D .
7.
Gurabije peći oko 15 minuta, pa ih malo ohladiti prije konzumiranja. Meni su za kavu bile gotove od pripreme do ovog hlađenja oko pola sata.
coolinarika.com

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • KOLAČ OD JABUKA I KEKSA. NEOPISIVO JEFTIN!Jednostavan i brz za pripremu, bez pečenja. Odlična su kombinacija keksa, osvježavajućih jabuka,SASTOJCI450 g Petit Beurre keksa1 kg jabuka6 dcl vode2… Saznaj više
  • BRZI KOLAČ. JEDNOSTAVAN A TOPI SE U USTIMAOdlična poslastica, brzo se napravi a još brže pojede.Kremasta poslastica od kajsija.Sastojci7 - 8 osrednjih zrelih kajsija3 jaja175 ml mleka75 ml sla… Saznaj više
  • Pita sa bananama i keksom.Deca će obožavati ovu pitu a i svi vi koji volite ukus banane i plazma keksa.Sastojci500 g što tanjih kora za pitu ili baklavu100 g otopljenog putera1… Saznaj više
  • Starinski voćni kolač.Preljev od vrhnja i mješano sitno voće specifičnog kiselkasto-slatkog okusa daju ovom kolaču poseban štih.SastojciTijesto:3 jaja150 g margarina150 g š… Saznaj više
  • Orah kolačSivan, socan, cokoladan ma prelep.Sastojcitesto10 belanaca250 gr kristal šećera220 gr mlevenih oraha3 male kasicice brasnaCokoladni fil200 gr tamne co… Saznaj više
  • Odlična pita s breskvamaJoš jedan starinski recept iz bakine bilježnice, a možete ga kombinirati s bilo kojom vrstom voća.Bakina pita s breskvamaSastojciPrhko tijesto25 dkg b… Saznaj više
  • LEDENO NEBO…VEOMA UKUSAN KOLAČ I BRZO JE GOTOV….SastojciBISKVIT:7 bjelanjaka7 žlica šećera1 vanilin šećer7 žlica brašna1/2 praška za pecivoKREMA:7 žumanjaka7 žlic… Saznaj više
  • ZA LJUBITELJE SOČNI I KREMASTI KOLAČAOVO JE PRAVI RECEPT.Jako fin kolač, svi su oduševljeni.Dalmatiner.SastojciBijeli biskvit6 bjelanjaka6 žlica šećera6 žlica brašna1 žlica uljapola prašk… Saznaj više
  • Šamkrem šnite.Pojavljuju se pod raznim nazivima. Jednostavan kolač-šampita na krempiti- i to je to…SastojciKore4 jaja8 kašika šecera150 ml ulja150 ml mlijeka12 puni… Saznaj više
  • MEKA KARAMEL GLAZURAPRIPREMA SAMO 30 MINUTAMeka glazura pogodna za ukršavanje kolača tipa rozen, mađarice, medene pite ili za prelivanje torti, a može poslužiti i kao pun… Saznaj više