BAKLAVAAAA!


Mozda ce vam se ovaj recept dopasti...

Sastojci
40 listova tankih kora za baklavu - oko 600 gr
150 - 200 gr otopljenog putera za premazivanje

FIL
250 gr mlevenih oraha
250 gr mlevenih badema
50 gr kristal secera

PRELIV
3oo gr kristal secera
300 gr meda
600 ml vode
sok od jednog limuna

Priprema
Prvo napraviti preliv kojim se baklava preliva posto on mora da bude hladan . Odmeriti secer,med i staviti u dublju serpu.Iscediti sok od jednog limuna ,dodati u serpu a takodje sipati 600 ml vode i


kuvati na tihoj vatri prvo uz mesanje dok se med i secer ne otope a zatim nastaviti sa kuvanjem oko 10 - 15 min .Skloniti sa vatre i staviti na stranu da se hladi .
Izmesati mlevene bademe , mlevene orahe i secer u ciniji . Otopiti puter .Ako su kore vece od tepsije saseci krajeve da budu istih dimenzija kao i tepsija u kojoj ce se baklava peci .

Otopljenim puterom namazati dno i stranice tepsije . Prvo staviti na dno tepsije jednu koru , premazati je malo po celoj povrsini otopljenim puterom , staviti drugu koru , premazati puterom i tako ukupno deset kora .Zatim uzeti jednu petinu fila i rasporediti po celoj povrsini gornje kore , i ponovo redjati kore , svaku lako premazati otopljenim puterom ,ukupno staviti pet kora .

Poslednju koru prekriti drugom petinom fila, redjati kore i sve tako redom .Ukupno ima pet slojeva


fila od oraha i badema . Preko poslednjeg fila redjati ponovo deset kora ali opet svaku koru lako premazati otopljenim puterom .Kada je baklava slozena iseci je na parcade zeljenog oblika a onda je preliti sa 4 -5 kasika ohladjenog preliva podjednako po celoj povrsini . Staviti je u rernu koja je ugrejana na 160 C.

Posle 15 min pecenja izvaditi je iz rerne , preliti je ponovo sa 4 - 5 kasika preliva i nastaviti sa pecenjem . Na svakih 15 min izvaditi je iz rerne i zalivati je sa 4 - 5 kasika preliva . Kada je baklava pecena izvaditi je iz rerne i lagano je preliti ostatkom preliva . Ostaviti je da se ohladi , najbolje preko noci da bi kore upile sav preliv .

Date kolicine sastojaka su za tepsiju velicine 20 x 30 cm . Potrebno je 40 tankih kora koje su iste dimenzije kao i tepsija . Vreme pecenja je 1 sat i 15 min a temp. je 160 C .
coolinarika.com

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • PUDING KOCKEKolač vizualno izgleda prekrasno.SASTOJCIBiskvit5 jaja5 žlica šecera5 žlica brašna3 žlice mlake vode3 žlice ulja1vrecica praška za pecivoKrema2 vrecic… Saznaj više
  • JULISKAJako stari recept, ovo je verzija laganije kreme bez margarina, ali u svakom slučaju odličan kolač koji je šteta ne probat.SASTOJCI1 paket lisnatog ti… Saznaj više
  • BANANA PARFE KOCKENjezne..posebne…poput jedne drage dame kojoj ovo posvecujem… Kocke su mrak.Sastojci· 14-16 komada integralnih keksa ili nekih drugih · oko 150 ml mlij… Saznaj više
  • ČOKOLADNI KOLAČ. JEDNOSTAVAN I BRZ!Jednostavan kolac, pogotovo za mlade domacice...Sastojci· 3 šolje (200ml )brašno· 2 šolje sećer · 3 šolje jogurt(adsbygoogle = window.adsbygoogle || [… Saznaj više
  • SILVIJIN KOLAČ. BEZ PEČENJA.Recept za ovaj odlican kolacic dobila sam od prijateljice Silvije iz njezine spanjolske slatke kuharice. Pravila sam ga puno puta jer su omjer namirni… Saznaj više
  • BIJELA PITAOvo je bijela pita iz bakine tekice....Za blagdane su se uvijek uz ovu divnu prhku pitu, pekle mađarica,čokoladna pita, sitni krancli, čupavci,razne p… Saznaj više
  • VRUCE NA VRUCE. FENOMENALNI KOLAC ZA 30 MINUTA!Na vruć biskvit ide vruća krema s okusom banane i eto brzog slatkiša za čas :) Ovo je kolač za one koji vole lagane, ali baš lagane , pahuljaste… pjen… Saznaj više
  • DOMACE KREM BANANICEDomace krem bananice, ukus je skoro pa originalan, savetujem da probate jer se brzo spremaju a ukus je skoro identican kao prave krem banane!SASTOJCIz… Saznaj više
  • BANANA KOLAČ! Stvarno super kolac! Ima okus po krem bananicama… a tko njih ne voli… :)SastojciBiskvit· 5 jaja · 5 zlica secera · 3 zlice brasna· 3 zlice kakaoa · 3 … Saznaj više
  • DAN I NOĆSretan i veseli kolač za sve prigode.SASTOJCIza biskvit• 8 jaja• 8 žlica šećera• 8 žlica brašna• 1 žlica kakaaza kremu• 2 pudinga od jagode• 8 dc lmli… Saznaj više