Starinska posna sarma. MENI NEMA BOLJE!


Sezona je kiselog kupusa pa navalimo!!!!

Sastojci:
1 glavica kiseli kupus
4 glavice crni luk
2 straka praziluk
3 male soljice pirinac
1 kasika sitna aleva paprika
1 kasika krupna ljuta ili slatka paprika
so, biber,lovorov list,ulje

Priprema:
Na ulju proprzimo seckani luk i praziluk,dodamo oprani pirinac i przimo na srednju temperaturu dok pirinac ne dobije staklast sjaj.Dodamo soli,crnog


bibera,slatke mlevene paprike i ljuta tucana paprika{ ko ne voli ljuto moze slatka}. Na dnu posude u koju cemo peci sarmu stavimo malo ulja,ja na dno stavljam sitno seckani sredisnji deo kupusa a preko njega redjam sarmice.Bolje su kad su manje tako da ja listove secem na manje delove i stavljam po jednu ravnu kasiku fila.Na sarmice stavljam 2-3 lovorova lista i preko sarmica stavljam cele listove kupusa tako da sarmice ostaju socnije .Prelivamo vrucom vodom {oko 2 prsta iznad sarme}, malo pouljamo,pokrijemo posudu poklopcem i stavimo u rerni na 180c oko 3,5 do 4 casa.Resetka u rerni je postavljena nize od sredine.

Savet: sto vise luka i praziluka {i ako je sa mesom} sarma se biti ukusnija, dobro je da je posuda za pecenje visa {serpica} kako ne bi kipilo{ ja sam je danas spremala u zemljanoj posudi jer ima poseban ukus} ,ako je posna nemojte stediti na ulju i sto se duze pece to je bolja,normalno temperatura ne treba biti jaka vec umerena ” da krcka na tivko” kazemo u Makedoniji. Kad sklonite listove,


sarme su socne a nikako prepecene a kad izvadite sarmicu nema uopste tecnosti, samo malo ulja {ovako mozete proveriti na jednom kraju posude ako niste sigurni dali je gotova}

Posluživanje:
Moze topla a moze i hladna posto je bez mesa.Najveci drug ove sarmice je komad toplog hleba-lepinjice.DOBAR APETIT !!!!
coolinarika.com

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • KOKOSOV ORAH!Divne velike kugle koje se rezu,punjene suvim smokvama i orasima sa "notom"Rafaelo kuglica.Jedan divan recep za predstojece praznike,koji ce se jako u… Saznaj više
  • POSNI TROSTRUKI UŽITAK. ODLIČAN RECEPT!JEDAN BRZINSKI KOLAČ KOJI ĆE ODUŠEVITI VAŠE NEPCE!Sastojci:BISKVIT:6 kasika kristal secera50ml ulja1dcl kisele vode4 kasike przenih,mlevenih lesnika15… Saznaj više
  • Posno, jeftino i brzo medeno srceSastojci250ml solja1 solja kisele vode1 solja smedjeg secerapola solje ulja2 solje brasna3 kasike kakao(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({… Saznaj više
  • CIMET KOCKE!Odličan, posan kolač sa cimetom, čokoladom i orasima. Nemogu vam opisati koliko je ukusan.Savršen spoj čokolade i ceimeta...topi se u ustima...ma treb… Saznaj više
  • Posne breskvice.BABY BRESKVICEObicni sastojci i odlican rezultat - preukusne breskvice.SastojciZa testo:1 solja od 2dl vode2 solje od 2dl ulja2 solje od 2dl secera4 k… Saznaj više
  • PEKARSKE KIFLICE!Mekane ko dusa pa jos i posne…Sastojci1200 gr. brasno600 ml. mineralne vode100 ml. mlaka voda200 ml. ulje1 1/2 zlica kvasac1 zlica secer1 zlica sol(ad… Saznaj više
  • POSNI KOLAČ SA VIŠNJAMA. GOTOV ZA 30 MINUTA!Ovo je recept prepisan davno iz mamine sveske, nikada ga do sada nisam pravila, a bas je lagan i osvezavajuc.SASTOJCI• 2 case od jogurta brasna• 1 cas… Saznaj više
  • 10 POSNI SITNI KOLAČIĆASvi kolači su isprobani i pravila sam ih ove godine . Od dole navedenih mera dobićete desetak kilograma kolača.PRIJEDLOG KOJI NE MOŽETE ODBITI.1 Rolat… Saznaj više
  • TOBLERONANešto brzo i jako ukusno!Odlican recept, savrsen ishod!Sastojci· 150 gr margarina ili maslaca · 200 gr čokolade· 2 kašike meda · 200 gr šećera· 1 dl k… Saznaj više
  • Starinska posna sarma. MENI NEMA BOLJE!Sezona je kiselog kupusa pa navalimo!!!!Sastojci:1 glavica kiseli kupus4 glavice crni luk2 straka praziluk3 male soljice pirinac1 kasika sitna aleva p… Saznaj više