LISNATA ROLAT PITA.



Spolja hrskava a unutra fina, mekana, puna rolatića sa ukusom maslaca i sira, koji samo mame da se otkidaju...

SASTOJCI
Za testo
• 800 gr.brašna
• 1 kockica (40 gr) kvasca
• 2,5 dl toplog mleka
• 1 dl ulja
• 1 dl kisele vode
• 2 jajeta
• 2 kašičice šećera
• 1 kašičica soli

Za premazivanje
• 200 gr maslaca
• 200 gr krem sira
• 1 kašičicas oli


• jedno jaje za premazivanje pite i semenke po želji

PRIPREMA
U toplo mleko staviti kašičicu šećera, kašičicu brašna i izmrvljenu kockicu kvasca, izmešati i ostaviti da se kvasac aktivira.
Posebno izmeriti 800 gr. brašna.
U činiju staviti polovinu od potrebne količine brašna, po kašičicu soli i šećera, jaja, ulje, smlačenu kiselu vodu, podignuti kvasac i varjačom dobro izmešati. Nastaviti mešenje rukom uz postepeno dodavanje ostatka brašna, dok ne dobijete fino mekano testo koje se ne lepi za ruke.
Činiju pokriti krpom i ostaviti na toplom mestu (ja je ostavim u zatvorenoj reni) da se testo diže, najmanje pola sata.
Za to vreme, umutiti omekšali maslac, krem sir i so.


Nadošlo testo prebaciti na dobro pobrašnjen sto, razvući oklagijom na debljinu od 1 cm. i premazati sa 1/3 umućenog maslaca i sira. Uviti u rolat i ostaviti na stolu da odmori, 15-ak minuta.
Ponoviti još dva puta: pobrašniti, razvući testo, namazati pa uviti u rolat, svaki put sa odmaranjem.
Nakon toga, testo samo istanjiti tj. razvući u pravougaonik i uviti u rolat bez premazivanja. Možete testo podeliti na dva dela i onda rastanjiti i uviti, da se na taj način dobiju dva tanja rolatića, ja sam tako uradila, i dobila više manjih rolatića.
Pleh za pečenje (okrugli, veličine 36 cm.) podmazati ili postaviti pek-papirom, pa slagati rolatiće jedan do drugoga, tako da se do pola preklapaju. Mogu se ređati i u četvrtasti pleh dimenzija 25x35, da bude tri reda rolata.
Ostaviti ih još 15-ak minuta da odmore, zatim premazati umućenim jajetom*, posuti semenkama po želji i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, dok ne porumeni.

napomena
prilikom premazivanja rolatića jajetom, pokušajte da premažete samo gornji deo, ne i navoje, tako će oni biti izraženiji kada se pita ispeče.
coolinarika.com