ZEBRA KOLAČ



Ovaj kolac privuci ce vasu paznju tek kad ga servirate. Kako? Pa unutrasnjost kolaca krije lijepe, naizmjenicne braon i bijele strafte koje na prvi pogled asociraju na zebru. Otuda i naziv kolaca, “zebra kolac”!

Sastojci
1 cup= 1 solja od 2 dcl
4 kom jaja (sobne temperature)
1 cup ulja
1 cup mlijeka (sobne temperature)
2 cup brasna


2 supene kasike kakaa
1 kesica vanilije
1 kesica praska za pecivo
1 cup secera

Priprema
1.
Prije nego sto pocnete sa izradom ovog kolaca, kalup premazite masnocom i pospite brasnom.
2.
Odvojite bjelanca od zumanaca. Lupajte zumanca sa secerom. Dodajte mlijeko i ulje i nastavite sa miksanjem.
3.
U posebnoj zdjeli pomijesajte brasno, prasak za pecivo i vanilija secer.
Uz postepeno dodavanje i lagano mijesanje mikserom sjedinite suhe sastojke sa ulupanim zumancima. Ulupane bjelanke dodajte na kraju, kad ste sjedinili zumanca sa svim sastojcima.
Vodite racuna da vam masa ne padne!
4.
Podijelite masu na dva dijela.
U jedan dio dodajte kakao prah razmucen sa dvije kasike kipuce vode, a drugi ostavite bijel.
5.
Stavite tri kasike bijele mase na sredinu kalupa, preko nje tri kasike braon mase, nastavite


naizmjenicno dok ne utrosite obje.
Masu ce se sama siriti po kalupu, nije ga potrebno tresti!
6.
U zagrijanu rernu (180’) ubacite kalup i pecite oko 40 minuta, ili dok se kolac ne ispece (provjerite cakalicom).
Peceni kolac pospite prah secerom i rezite potpuno hladno.

Posluživanje
Kalup za kolac moze biti dublja serpa sa ravnim stranicama, 24 cm, a ne kao ovaj moj za tortu. Kolac nije visok kao kod domacice gdje sam ga prvi put probala (zahvaljujem na receptu) sto je razlog slabo izrazenim prugicama.
Jos jedna verzija zebre
coolinarika.com

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • KREMASTE MAK KOCKE.Jednostavno fenomalne,ukus maka i mentola…Jako dekorativno i ukusno.Sastojci1 kora3 belanca 3 kašike kristal šećera 3 kašike brašna2 kašike ulja2 kore… Saznaj više
  • JEDNOSTAVNE COKOLADNE SNITE.Jednostavne i posebne!Sastojci 200 g cokolade sa visim postotkom kakaa 75 g slatkog vrhnja6 jaja 120 g secera 200 g mljevenih badema 50 g brasna50 g s… Saznaj više
  • MRAMORNI KOLAČ ZA 30 MNUTANajjednostavnija i najbrža moguća verzija poznatog mramornog kolača. Cijeli je gotov u manje od pola sata.Jednostavan,sa malo sastojaka, topi se u ust… Saznaj više
  • RECEPT IZ STARE SVESKE. Jucina pita.KOLAC JE FENOMENALAN A IZNENADIT CE VAS BRZINOM SVOJE PRIPREME.Kolač je prva liga, baš onako starinski.Sastojciza kore600g brasna t-400 meko150g masti… Saznaj više
  • BOUNTY KOCKE.Mogu reći da nisu samo izgledom slične original Bounty čokoladicama nego i okusom, ma kolač je pravi užitak!Odličan je i izgledom i okusom.SastojciBIS… Saznaj više
  • GRČKA BAKLAVA.Za mene je svaka baklava odlicna.SastojciPotrebno1 paket gotovih kora za baklave25 dag oraha25 dag grožđica ( ja stavim manje)25 dag krušnih mrvica2 j… Saznaj više
  • SOČAN ČOKOLADNI KOLAČ. ZA POLA SATA!Tako jednostavan, a tako mljac, sočan i čokoladan.Definitivno omiljeni čokoladni kolač. Vrlo je izdašan, lagano se reže, vrlo je jednostavan i brz za … Saznaj više
  • KOLAČ NA METRE!Odlican kolac za slavlja.Recept za ovaj jeftin i izdašan kolač je iz knjige "Jugoslavenski kolači" iz 1987.g.SastojciTijesto25 dag brašna 20 dag šećer… Saznaj više
  • TRI ČUDA!Kolač je super fin, lijep, izdašan, a topi se u ustima kao pjena…SastojciZa biskvit6 kom bjelanjaka 15 dkg šećera 15 dkg mljevenih oraha /lješnjaka/ 3… Saznaj više
  • OVAJ KOLAČ GOTOV JE ZA 5 MINUTA, A NE TREBA VAM NI VAGA.Obožavam ovakve jednostavne, brzinske a fine kolače.Crnac.Sastojci1 čaša(2 dcl) kiseloga vrhnja1 čaša šećera3 jaja1/2 čaše ulja1 čaša glatkoga brašna1… Saznaj više