SASTOJCI
• 1 glavica luka
• 1 velika mrkva
• 500 g rezanog kiselog kupusa
• 50 g Pancete Podravka
• 2 lista lovorike
• 1 ravna žlica crvene paprike
• malo češnjaka u prahu, soli i papra
• 300 g kobasica
za pire
• 4 srednja krumpira ( oko 600 grama)
• 2 žlice maslaca
• oko 1dcl mlijeka
• malo papra, soli, muškatnog orašćića
PRIPREMA
Luk i pancetu sitno nasjeckajte, mrkvu krupno naribajte, kiseli kupus stavite u veće cjedilo i isperite toplom vodom.
Luk popržite na ulju da postane staklast, dodajte mu mrkvu, pancetu i kupus, još kratko popržite, pa podlijte s malo vodom.
Redom dodajte sve začine. Nakon 10-ak minuta, dodajte i kobasice. Smanjite vatru, kuhajte na laganoj vatri oko 30 minuta, po potrebi podlijevajte s malo vode.
Krumpir ogulite, operite, narežite
na ploške, istresite u lonac, ulijte vodu, lagano posolite i kuhajte oko 20 minuta.
Ocijedite ga, zgnječite, pa umiješajte maslac i vruće mlijeko. Začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem.
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Vatrostalnu posudu namastite, pa u nju rasporedite kupus. U sredini kupusa napravite rupu pa je ispunite pireom. Kobasice narežite na ploške, posložite po jelu, te sve zajedno zapecite oko 20 minuta.
POSLUZIVANJE
Kiseli kupus uvijek radim na ovaj način s ovom kombinacijom začina. Do sad nisam radila pire, ni pekla u pećnici, nego sam sve skupa kuhala u jednom loncu, s krumpirom i kobasicama narezanim na ploške. Ideju za ovu kombinaciju sam našla listajući jedan od starijih brojeva Lise, i jako nam se svidjela.
coolinarika.com