Žirafa peciva.
Sastojci
450 gr. brašna + 10 grama za doraditi
2,5 dcl. toplog mlijeka
120 ml. vode
1 žlčica soli
1 žličica šečera
2 žlice ulja
1/2 kocke svježeg kvasca ( nemojte sa suhim)
5 gr. kurkume u prahu
Za premaz :
čaša od 250 gr.
1/4 čaše ostrog brašna (Ako želite ljepše i ispucanije šare onda upotrebite kukuruzno ili rižino brašno
Ako želite ljepše i ispucanije šare onda upotrebite kukuruzno ili rižino brašno
pola čaše vode
1 žličica kakao
1 žličica suhog kvasca
1 žlica ulja
prstohvat soli
Priprema
1.
Kvasac rastvorite sa malo tople vode od predviđene, dodajte u brašno ostale sastojke i narasli kvasac i zamjesite glatko tijesto.Ako treba za domjesiti dodajte još malo brašna.Tjesto ostavite od 45 min do 1 sat pokriveno krpom dok ne udupla veličinu.
2.
Zatim tjesto podjelite na 8 djelova po 100 gr. i oblikujte kuglice među rukama.Rasporedite ih na papir na plehu i ostavite ih da odstoje 15 min.Za to vreme pripremite premaz tako što izmješajte sve sastojke i pred samo mazanje dodajte u smjesu suhi kvasac.
3.
Loptice u debelom sloju premažite do pola i ostavite ih 10 min da se premaz stabilizira.
Pecite ih u prethodno zagrevenoj
pečnici na 200 stepeni oko 20 min. Premaz će tokom pečenja raspucati i napravit će se lepe šare koje podsjećaju na žirafu .
coolinarika.com