OTVORENA LEPEZA. LISNATA POGAČA!



Jako ljepa pogaca, jednostavna za pripremu a ispadne predivna. Vrlo je dekorativna i bice ukras na vasem stolu ako je napravite. Uzivacete u nen izgled a jos vise u nen predivan ukus. Vani je hrskava korica a unutra mekana ko dusa. Reci su suvisne za opisati je… Ovom pogacom zelim oznaciti DVE GODINE druzenje sa vama na Coliki. Druzenje sa vama cini me sretnom i ulepsava mi svaki dan. Hvala vam sto postojite, sto postoji Colika za sve nas

Sastojci
oko 800gr brasno
1kocka svezeg kvasca
1 kasika secera
2 kasicice soli
150ml toplog mleka
200ml kisela pavlaka
3 jaja
100ml ulje
200-250gr margarin za premazivanje


300-350gr izmrvljenog sira, /moze i feta sir/, za fil
1 jaje + malo ulja za premazivanje pogace
seme lana, susama i tikve za dekoraciju pogace

Priprema
1.
Rastvorite kvasac u toplo mleko, dodajte pavlaku, secer, so, jaja, ulje, promesajte da se sve ujednaci. Dodajte brasno i umesite glatko testo.
2.
Od testa otkinite jedan mali deo za sredinu a ostalo testo podelite na 6 delova
3.
Od tri dela testa sucite okrugle kore. Dve kore premazite margarinom i preko njih stavite izmrvljeni sir, /moze da se premazu i feta sirom/.Dve nafilovane kore stavite jednu na drugu a preko njih stavite trecu koru, /kao na slici/. Ovo uraditi i sa ostale tri kore.
4.
Od prve tri kore sucite jednu okruglu koru velicine tepsije u kojoj ce se peci pogaca. Isto uradite sa ostale tri poregane kore. Obadve sucene kore podelite na 16 delova, trokuta. Tako dobijemo 32 trokuta. Od malog dela testa napravimo jedan puzic.
5.
Tepsiju oblozimo pek papirom. Puzic stavimo na sredini tepsije. Trokute uzimamo jedan po jedan i regamo


ih u krug sa vrhovima prema sredini. Sa svakim trokutom malo preklopimo prethodnog trokuta.
6.
Kada poregamo sve trokute u krug ostavimo pogacu da nadođe.
7.
Kad malo nadođe premazemo pogacu umucenim jajetom.
8.
Premazanu pogacu pospemo semenom lana, susama i tikve.
10.
Nadoslu pogacu pecemo na 200 stepeni oko 35-40 minuta.

Posluživanje
Dekorativna pogaca, krasice vas sto i mamiti da otkinete jedno parce. Posluzite je sa onim sto vam pase. Prijatno!
coolinarika.com