Najbrze, najmekanije, najukusnije lepinje.
Sastojci:
oko 500 gr brašna (najbolje meko tip 400)
2 kašićice soli
150 ml mlijeka
150 ml vode
1 supena kašika suhog kvasca
5 kašika jogurta
Priprema:
Zagrijati mlijeko tek toliko da bude mlako i staviti kvasac 10 min da nadođe. U duboki sud staviti brašno, zatim so i mlijeko sa nadošlim kvascem. U to jogurt i sve zakuhati sa vodom. Tijesto mora da bude rijeđe, znači ne gusto kao za kiflice, ali ne i žitko kao za uštipke. Nešto između. Ja potkuhavam plastičnom kuhačom.
Ostaviti pokriveno da udupla smjesu. Kašikom vaditi tijesto veličine pesnice, dobro ga natrljati na brašno i oklagijom raziviti u krug ili oval. Debljina tjesta je kao debljina prsta. Premazati vodom i
posuti čurokotom po želji. Za to vrijeme pecnicu zajedno sa plehom ugrijati na maksimum. Ubacivati lepinje da se peku, dovoljno je dva tri minuta, dok vi razvučete drugu prva je većgotova. Pećene pokriti krpom.
Posluživanje:
Najvažnije kod lepinja je da rerna bude zagrijana do usijanja. Ja pećem na šporet na loženje i 10 minuta prije toga zagrijem šporet da puca i tek onda pećem. Lepinjama je potrebna jaka vatra da se napušu, a da budu pećene i u isto vrijeme da ostanu mekane. Tijesto uvijek potkuhavam uveče, pred spavanje i onda ujutru čim ustanem pećem. Doručak brz, a savršen. Probajte, ne može da ne uspije.
coolinarika.com