Leptir kifle.
Sastojci
250 ml Toplog mlijeka
250 ml Tople vode
40 g Svjezeg kvasca
1 kasika Secera
2 kasicice Soli
2 kasike Ulja
700-800 g Brasna
Jos
150-200g Margarina(maslaca)
Sjemenka po zelji
Priprema
1.
Zamijesiti tijesto od navedenih sastojaka. Formirati 4 loptice.
2.
Razvaljati svaku lopticu na pobrasnjen stolnjak, kao sto to cinimo kada pripremamo pitu 🙂 Premazati sa istopljenom masti. Razvuci tijesto sto tanje i urolati uz pomoc stolnjaka u duguljasti rolat.
3
Rezati valjke na zeljenu velicinu. Ponoviti postupak sa ostale 3 loptice 🙂
4.
Ostaviti da narastu 45 min.
5.
Premazati jajetom i posuti po zelji
sa sjemenkama.
6.
Peci na 220 stepeni dok ne porumene. ( Kod mene cca 15 min)
Posluživanje
Za dorucak ili mezu uz slano ili slatko 🙂 Uradila sam neke izmjene u odnosu na izvornu verziju u postupku rada i dodala ulje u sastav posto mi tijesto bude uvijek ljepse.
coolinarika.com