JAKIN KOLAČ



Predivan kolac, koji se topi u ustima…morate ga probati!

SASTOJCI
Za tamno tijesto:
450 g Pšeničnog glatkog brašna Podravka
1 Prašak za pecivo Dolcela
malo Cimeta mljevenog Podravka
1 Vanilin šećer Dolcela
1 jaje
150 g šećera
5 žlica mlijeka
80 g maslaca
2 žlice meda

Za svijetlo tijesto:
5 jaja
120 g šećera
2 žlice mlake vode
naribana korica 1 limuna


100 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
1 žličica Praška za pecivo Dolcela

Za kremu:
140 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
2 Vanilin šećera Dolcela
1 l mlijeka
250 g maslaca
160 g šećera u prahu
sok od 1 limuna

PRIPREMA
1. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, cimetom i vanilin šećerom.
2. Jaje i šećer izmiješajte, dodajte mlijeko, rastopljeni maslac i med te umiješajte smjesu s brašnom prvo električnom miješalicom, a zatim rukama da dobijete tijesto pogodno za valjan 3. Tijesto podijelite na 2 dijela (da dobijete dvije kore) i razvaljajte na veličinu kalupa (40×31 cm). Pecite na okrenutom kalupu obloženom papirom za pečenje u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 15 minuta.
4. Za biskvitno svijetlo tijesto žumanjke i šećer miješajte električnom miješalicom dok ne dobijete pjenastu smjesu.
5. Dodajte vodu, koricu limuna pa naizmjence snijeg od bjelanjaka i brašno pomiješano s praškom za pecivo.
6. Pecite u istom kalupu kao i tamne kore, obloženom papirom za pečenje u pećnici zagrijanoj na


180°C oko 20 minuta.
7. Kremu pripremite tako da brašno i vanilin šećer razmutite s dijelom mlijeka. Preostalo mlijeko zakuhajte, umiješajte smjesu od brašna i kuhajte dok se ne zgusne.
8. Maslac sobne temperature miješajte sa šećerom u prahu, dodajte u ohlađenu kuhanu smjesu i dobro izmiješajte. Na kraju umiješajte sok od limuna.
9. Kolač složite tako da preko tamne kore rasporedite pola kreme, na to stavite svijetli biskvit pa preostalu kremu i završite s tamnom korom.
10. Kolač neka odstoji u hladnjaku do sutra, da kore omekšaju i da se mogu rezati.

Posluživanje
Narezan kolač pospite šećerom u prahu.

Savjet
I ovaj je kolač odličan za zamrzavanje. Čak mi se čini da je bolji iz zamrzivača nego bez njega.
coolinarika.com

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • KRŠ I LOM.Odličan recept pomalo smiješnog naziva. Odmah da Vam kažem, kolač je SVE, samo ne KRŠ I LOM no pošto sam ga dobila pod tim imenom, neka ostane tako!Je… Saznaj više
  • JAPANSKE BUBE.Jedan od zaboravljenih recepata. Jednostavan i sočan kolač.SastojciBiskvit4 jaja4 žlice šećera4 žlice oštrog brašna2 žlice kakaa /Krašov jer je taman/… Saznaj više
  • TORTA-KOLAC S TRESNJAMA I GRIZOM.Ovo je starinski recept. Brzo se radi, jako je ukusan i socan jer mu tu svijezinu daje kiselo vrhnje, tresnje i griz.Ako volite, izvolite.Sastojci400g… Saznaj više
  • LEDENE KOCKE SA KUPINAMA.Ovo je zaista klasičarski receptić za divan kremasti kolač.Jednostavno a jako fino, odlican recept.Sastojci7 kom bjelanjaka7 žlica šećera7 žlicabrašna… Saznaj više
  • BABY BAKLAVE.Ovo su najmanje, najlepse, najukusnije i najsimpaticnije baklave koje sam jela. Toliko su malene i ukusne da kada ih jednom napravite, uvek ce biti na… Saznaj više
  • HURMAŠICE. STARE I MODERNE.Za svoju dušu volim i pravim "stare", a za one koji ne vole što su "jake" , pravim moderne, tko voli neka izvoli… / na slici su "stare"/SASTOJCISTARE … Saznaj više
  • SUNČEVE PJEGE! ZAISTA EKSPLOZIJA OKUSA.Očaravajuće, ime mu stvarno odgovara, zaista eksplozija okusa, a izgledom me oborio kao rijetko koji kolač do sada. Savršeno.SASTOJCIPRVI BISKVIT7 bje… Saznaj više
  • KOCKE OD PIŠKOTA.Kocke,stangle...sta god, nije ni vazno...  Vazno je samo da su mnoooogo dobre i svima preporucujem da ih probaju. Jednostavne su za napraviti i j… Saznaj više
  • BIJELI KOLAC.Lijep i lagan kolac,a ima ga kad je puno gostiju upitanju:) Uvijerite se :)SASTOJCI• 1 l mlijeka• 500 g secera• 4 kesice zelatina• 20 kas vode• 1 l sl… Saznaj više
  • BAKLAVA U ROLNICAMA.Baklavu pravim na razne načine, ovo je meni najomiljeniji način.Ovo je savrsena baklava. Nije preslatka, agde taman koliko treba, ma savrsena.SASTOJCI… Saznaj više