Za malo dela, puna ih je zdela! Ovako su nekada naše none znale brzo i jednostavno razveseliti dječicu za večeru, a vi ih možete pripremiti i uz roštilj.
PUHANCI.
SASTOJCI
400 g glatkog brašna
200 ml mlake vode
20 g svježeg kvasca (½ kockice)
½ žličice šećera
1 žličica soli (5 g)
… i još:
ulje za prženje
PRIPREMA
Stavite brašno u zdjelu i napravite udubinu u koju ćete staviti svježi kvas razmućen u 0.5 dcl mlake vode s malo šećera. Pustite na toplom da se kvas zapjeni.
Dodajte sol i preostalu mlaku vodu pa zamijesite glatko tijesto. Prekrijte zdjelu prijanjajućom folijom i ostavite na toplom mjesto da se duplo digne; dovoljno je ispod posude s tijestom staviti manju posudu s toplom vodom.
Na pobrašnjenoj radnoj podlozi, razvaljajte tijesto debljine oko 8-10 mm, narežite kotačićem na kvadriće veličine 8×10 cm (ili manje) i pustite ih pokrivene kuhinjskom krpom 10 minuta.
U srednje velikoj tavi ugrijte ulje i popecite puhance tako da svaki stavite u ulje prvo na stranu koja je na radnoj površini bila okrenuta prema gore (na ovaj način se napuhnu). Čim prestanu
cvrčati okrenite ih na drugu stranu i opet popecite do lijepe zlatno-žute boje.
Izvadite ih šupljikavom žlicom na kuhinjski papir da se upije višak masnoće.
Posluživanje
Puhance poslužite tople.
Savjet: U ovo tijesto možete dodati i nasjeckane 4 mlade ljutike ili luka (zeleni i bijeli dio). Biti će fino ukusni ali se neće toliko napuhnuti kao bez luka.
coolinarika.com