DIVIT BAKLAVA! KRALJICA BAKLAVA!



BAKLAVA JE TRADICIONALNO SLATKO JELO A DIVIT BAKLAVA JE KRALJICA BAKLAVA!

SASTOJCI
450 gr. tankih jufki za baklavu
450 gr. mljevenih oraha
150 gr. secera
250 gr. maslaca

Agda (Zaljev)
1 l. vode
650 gr. secera
sok od jednog limuna

PRIPREMA
1.
Za ovu baklavu Vam je potrebna veoma tanka oklagija, debljine olovke.
2.
U pakovanju je ukupno 25 tankih jufki oblika pravougaonika.
3.
Jufke prekrijte sa vlaznom krpom kako se ne bi susile dok pravite baklavu.
4.
Orahe sameljite i pomijesajte sa secerom. Pravila sam ranije i sa sjeckanim


orasima ali kako se jufke rozaju, lako pucaju, pa mi je ljepsa sa mljevenim orasima.
5.
Maslac rastopite.
6.
Za pravljenje divit baklavica koristim samo dvije jufke.
7.
Prvu jufku premazite svu sa maslacem, na nju polagano stavite drugu jufku, premazite sa maslacem i prespite sa orasima ravnomjerno po citavoj jufci.
8.
Oglagiju stavite na duzu stranu jufke i polako oko nje motajte citavu jufku sve do kraja.
9.
Sada oklagiju sa jufkom stavite uspravno i polagano, pocevsi sa dna objema rukama, povlacite, rozajte jufku prema dole.
10.
Narozanu jufku polagano skinite sa oklagije, odrezite krajeve, a zatim sa ostrim nozem prepezite na pola a zatim jos jednom, praveci pri tom 4 baklave.
11.
Ponovite zatim postupak sa svim preostalim jufkama. Na kraju svaku baklavu premazite sa maslacem.
12.
Baklave redajte u pomastenu tepsiju i pecite na 180 stepeni, 40 minuta, dok Vam baklava fino ne porumeni.
13.
U medjuvremenu naparvite agdu(zaljev) tako sto cete pomijesati secer sa vodom a zatim zagrijavati i


kada Vam prokljuca kuhati 10-ak minuta.
14.
U ohladjenu agdu dodati sok od jednog limuna.
15.

Gotovu baklavu prohladiti i zaliti sa agdom (zaljevom), te ostaviti da se dobro ohladi.
Divit baklava se uvijek pravila u manjim kusevima (baklavicama).
Vi ukoliko volite malo vece komade onda mozete baklave praviti sa tri jufke
te rezati malo vece.
Prije sam za baklave pravila domace jufke ali na zalost zbog nedostatka vremena baklave uvijek pravim od gotovih jufki.
Ukoliko se odlucite da pravite domace jufke, jufke trebaju biti tanje i dobro prosusene.
Prijatno i ne zaboravite zaliti sa soljicom kafe ili casom hladne vode…:)
coolinarika.com

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • JAFFA ŠTANGLICE U OBLATNI. Jednostavno...Jednostavno je i zgodno za slavlja.Sastojci2 kore oblatne7 kasika mlijeka200 g secera (moze i u prahu)250 g margarina/maslaca150 g oraha… Saznaj više
  • KOLAC NAJLJEPSE ZELJE.Kolac je jako izdasan a o ukusu ne treba ni govoritiSASTOJCIZa biskvit• 6 jaja• 150 gr secera• 2 soljice od kafe ulja• 200 gr brasna• 1 prasak za peci… Saznaj više
  • KOLAČ BEZ BRAŠNA. TUNISKI KOLAČ.Ovaj me kolač osvojio!!! Kolač bez brašna, ukusan, lagan i jedostavan za pripremu. Toplo ga preporučujem. Probajte!:)Sastojci1 sloj150 gr seckane orah… Saznaj više
  • LEDENE GRIZ KOCKE.Brz, jednostavan desert bez pečenja, laganog, pahuljastog okusa....SastojciKrema I.8 dcl mlijeka10 žlica šećera2 žumanjka2 dcl griza ( 1 šalica)25 dag… Saznaj više
  • BAJADERA S FILOM OD ČOKOLADE!Kolač je fantastičan, jednostavno se topi u ustima.SastojciSastojci za 3 kore400 grama oštrog brašna150 grama margarina1 cijelo jaje3 žlice kiselog vr… Saznaj više
  • KOCKASTI PUDING.Jedna neobicna ideja pravljenja pudinga. Vrlo efektno izgleda.Sastojcipuding cokolada2 kesice puding cokolada500 ml lmlijeka5 kasika secera1 kesi… Saznaj više
  • SMEĐI PUTER KOLAČ.Fini kolac uz kaficu idealno!SASTOJCIZa tamni dio• 200 g čokolade za kuvanje• 60 g putera• 70 g smeđeg šećera• 1 kom jaje• 50 g brašnaZa svijetli dio•… Saznaj više
  • MALINA KOCKE.Sočni žuti biskvit, malinasta krema i ukusni preljev od čokolade.SastojciTIJESTO700 gr brašna500 ml jogurta200 gr šećera100 ml ulja4 jaja1 prašak za p… Saznaj više
  • KOCKE "DAJ GRIZ".Lagani kolač od griza, punog kremastog ukusa, bez trunke margarina. Lako i brzo se pravi, a još brže nestaje sa tanjira.SastojciBiskvit200 g keksa Pet… Saznaj više
  • BRZ I JEDNOSTAVAN. MLEČNI KOLAČ.Jednostavni svakodnevni kolač, brzo se pravi od namirnica koje uvek imate, a dekorativan i ukusan.SASTOJCITesto• 1 jaje• 1 šoljica šećera• 1 šoljica m… Saznaj više