Sastojci
Sastojci za tijesto:
1 kg. brašna
250 ml. mleka
250 ml. vode
1 kocka svježi kvasac
4 žlice kiselog mlijeka ili gustog jogurta
2 bjelanca
1 žlica šečera
1 žličica soli
Nadjev (Fil) :
500 gr. mlevenog mesa
2 velike glave crnog luka (kapule)
1 šolja na kockice narezane crvene i zelene paprike
100 gr. šampinjona
po potrebi kisele krastavce
3 žlice ulja
1 žličica crvene mlevene paprike
malo soli,papra,začin čubrica,
1 mala posudica sa ajvarom ili ljutenicom
malo peršina za ukrašavanje
Priprema
1.
Zamjesite srednje mekano tijesto i ostavite da naraste 40 minuta na toplom.
2.
Fil pripremite tako što na sitno narezan luk prepržite sa narezanom paprikom, kad omekša dodajte mleveno meso i dinstajte dok se lepo ne isprži.dodajte sol,papar,čubrice,crvenu mlevenu papriku.
3.
Premjesite i razvucite oklagijom na debeljine 5 mm.Narežite na pravougaonike, namažite prvo sa ajvarom, onda stavite fil od mljevenog mesa, i odozgo stavite jednu pločicu od kiselog krastavca.
4.
Savijte kao na slikama kao da savijate sarme.Prvo malo preklopite oba kraja sa jedne strane i onda sa druge strane počnite rolati kao roladice.Stavite ih jedno do drugo u namaščenu pravouganu
tepsiju, napravite dijagonalno na krajevima zareze i odozgo stavite mali kupčić ajvara.
5.
Zagrejte pečnicu na 180 stepeni, a za to vreme ostavite pogačice da još jednom narastu.Ispecite ih dok ne dobiju lepu rumenu boju.Kad su gotove premažite ih sa rastopljenim maslacem i pokrijte ih krpom.
6.
.U originalu se stavlja ploška od kiselog krastavca, ja ih nisam imala a i sin ih neće tako jesti i zato i nisam stavila.
coolinarika.com