Jako fine i spuzvaste palacinke.
Baghrir. Arapske palacinke.
Sastojci
Tijesto
250g brasna
250g griza
1 jaje
1prasak za pecivo
1 vrecica suhog kvasca
1mala kasikica soli
2male kasikice secera
tople vode za umutiti tjesto
Priprema
1.
Prvo kvasac razmutite sa malo mlake vode.
2.
Brasno ,griz, sol .secer i prasak fino izmjesajte i dodajte jaje i razmuceni kvasac i sa toplom vodom napravite tjesto kao za palacinke.
3.
Tjesto ostavite neka odstoji oko sat vremena ,i prije pecenja promjesajte.
4.
Ugrijte tavu i samo je prvi put premazite sa malo ulja i stavljajte po jednu kutljacu smjese i pecite na laganoj temperaturi samo sa jedne strane ,vidjecete kako se stvaraju mali baloncici i kad
je sve suho i ispod fino rumeno onda je gotovo . Pecite dok ne potrosite nadjev.
5.
Istopite malo putera i dodajte meda pa prmazite palacinke ,ili sa mermeladom i nutelom ,kako vec volite.
coolinarika.com