Gerber pogača. DIŠE I MIRIŠE.



FENOMENALNO TIJESTO A POGAČA DIŠE I MIRIŠE. NEŠTO NOVO NA MOJ NAČIN!

SASTOJCI
za tijesto
35o g
1 dl mlijeka
1/2 dl jogurta
1/2 dl ulja
1 kom jaje
10 g
1 kašičica soli
1 kašičica šećera

za premazati tijesto
2 kašike ulja
5o g maslaca
200 g krem sira

za premazati pogaču
1 kom žumance


1 kašika ulja
po potrebi susam, lan

PRIPREMA
Kvasac i šećer preliti sa 1/2 dl mlakog mlijeka i ostaviti da naraste

Umutiti jaje, dodati ulje, so, mlako mlijeko i jogurt i na kraju kvasac pa izmiješati, dodajući postepeno brašno zamijesiti glatko tijesto i ostaviti da naraste.

Nadošlo tijesto podijeliti na 2 jednaka dijela.
Jedan dio podijeliti na 4 jednaka dijela, veće loptice
drugi dio podijeliti na 5 jednakih dijelova, manje loptice

Uzeti veće loptice pa ih istanjiti do 15 cm prečnika, premazati istopljenim maslacem i uljem, ostaviti da se malo stegne a u međuvremenu tanjiti 4 manje loptice. Peta manja loptica ostaje za u sredinu, nju ne treba tanjiti


4 veće istanjene loptice premazati siron, urolati i rolat presjeći na 2 dijela ukoso polovine rolata stavljati u pleh premazan sa malo ulja u jednakim razmacima na isti način peipremiti i manje loptice, samo manje do 12 cm, pa njih stavljati između već postavljenih, saviti ih
malo prema udubljenju u sredini premazati umućenim žumancetom sa malo ulja pa u sredinu staviti preostalu malu lopticu posuti sjemenkama po želji i ostaviti da naraste peći na 180 C 30-35 minuta
Coolinarika.com