Svim ljubiteljima Kraljice medju tortama darujem najjednostavniji recept za nju, najstariji u opusu ovakvih klasika, bez brasna, svevremenski, ni manje materijala ni lepse torte.
Sastojci
Za kore:
2 x 6 belanaca
2 x 160 gr secera
2 x 160 gr oraha
Za fil:
12 zumanaca
12 kasika secera
100 gr cokolade
250 gr puter – margarin
Priprema
1
Umutite 6 belanaca i dodajte im 160 gr kristal secera, mutite dok se secer ne istopi,
dodajte 16o gr mlevenih oraha i lagano sjedinite. Ja ovo pecem u plehu od rerne, na
pek papiru (ili lepo margarinom podmazite pleh), na 180 stepeni oko 15 – 20 min (kad
mislite da je pecena probodite viljuskom koru i ako je suva vadite koru iz rerne). Dok se
prva kora pekla, umutite to isto za drugu koru, prvu koru izvadite iz pleha, sipajte
smesu za drugu koru i pecite je. Pokrite koru krpom dok se pece druga kora a kasnije i
drugu, da se ne suse.
2
Cim ste stavili drugu koru da se pece, stavite jednu manju serpu sa 12 zumanaca ( u
koju ste stavljali sva zumanca kad ste odvajali belanca za kore ) u vecu serpu sa vodom
do pola na ringlu, da provri ta voda, smanjite temperaturu ali da kljuca i dalje voda,
umutite zumanca sa secerom mikserom da postane penasto, sipajte u to pola soljice
vode i nalomite cokoladu i sve stavite nad serpom sa vodom sto kljuca, kuvajte muteci
mikserom 10 – 15 min da pocnu tragovi od zica da se vide ali se isto pazi da se ne
prekuva, jer posle bude pretvrd fil, otprilike stanite kad ima neku lepu gustinu, maslac i
cokolada posle odrade svoje.
3
Umutite maslac – margarin mikserom penasto i kad je krem prohladjen sjedinite s njim.
4
Kore presecite uzduz i filujte ih, znaci dobijete 4 kore, ja na kraju preko fila pospem
krupno mlevenim orasima a mozete
da zavrsite i slagom ili kako vec volite, meni je
ovako bas to sto treba ova torta da bude.
5
Nemojte je stavljati u frizider jer ce se stegnuti previse, drzite je negde pokrivenu da
kore lepo upiju fil.
6
Ovo je najopsirniji recept za najjednostavniju tortu, to je zbog onih koji bi je pravili a
nisu do sad, mada za vecinu dama ovde ovo je sve poznato, detaljisanje je samo u svrhu
pomoci manje iskusnima.
coolinarika.com