JEDNA OD NAJLJEPŠI TORTI KOJA SE TOPI U USTIMA


Japanski vjetar

SASTOJCI
Beze kora:
12 bjelanjaka
250 g šećera
1 žlica octa


Krema:
12 žumanjaka
8 žlica šećera
5 žlica gustina
600 ml mlijeka
250 g maslaca
4 žlice umućene šlag pjene
300 g poprženih i krupno mljevenih oraha ili lješnjaka
100 g ribane čokolade za kuhanje


Još:
4 šlag pjene (ili 1l Hople)
500 ml mineralne vode

PRIPREMA
1. Napomena: Jako je bitno prije izrade beze kore jaja držati neko vrijeme na sobnoj temperaturi.
2. Za beze koru izmiksati bjelanjke u snijeg, pa postupno dodavati šećer stalno miksajući.
Bjelanjci sa šećerom se tuku sve dotle dok se šećer potpuno ne otopi (bar pola 



sata), inače će se šećer tijekom pečenja topiti i kora će biti mekana, a ne hrskava.
Može se šećer samljeti u mlincu za kavu i puno brže će se otopiti, samim tim treba bjelanjke kraće miks:ati.
Pri kraju dodati žlicu octa, može i limunov sok.
3. Veliki lim od pećnice nauljiti i obložiti papirom za pečenje. I papir nauljiti sa 2-3 kapi ulja da se pečena kora lakše odvoji. Izliti i poravnati snijeg od bjelanjaka pa staviti u pećnicu prethodno zagrijanu na 150”C.
Peći (sušiti) 1 sat, ili dok kora ne očvrsne, isključiti pećnicu, odškrinuti vrata (ubaciti drvenu kuhaču) i ostaviti koru da se tako ohladi.

Ohlađenu uzduž prerezati na dva dijela.
4. Za kremu umutiti žumanjke sa šećerom pa dodati gustin (mutiti u posudi koja će ići na vatru).
Pomalo dodavati vrelo mlijeko stalno miješajući.
Staviti na laganu vatru i kuhati stalno miješajući dok se ne zgusnu.
U ohlađenu kremu dodati dobro izrađen maslac (prethodno ga miksati sve dok ne pobijeli).
5. Istući 4 šlag pjene sa mineralnom vodom.
Od tučenog šlaga uzeti 4 žlice i umiješati u kremu.
Zatim kremu podijeliti na 2 dijela.
Jedan dio ostaviti kakav jeste, a u 



drugi dodati krupno mljevene orahe ili lješnjake (sa lješnjacima je posebno fino) i sitno ribanu čokoladu.
Slaganje:
– beze kora – tamna krema – žuta krema
– beze kora – tamna krema – žuta krema
i sve premazati umućenim šlagom i posuti krupno rezanim orasima.

coolinarika.com

Filed under  | 

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • COKOLADNA PAVLOVA S MALINAMAOvu savrseno finu tortu nasla sam u knjizi od Nigelle. Jedna je od mojih omiljenih i svakako bih preporucila da isprobate. Beze kora nije i ne mora bi… Saznaj više
  • Kapri tortaPredivno izgleda, slatka i nezna. Torta je najbolja kada odstoji dan, dva.Sastojci:Kora x2:- 6 kom bjelanaca- među prstima soli- 300 gr šećera- 1 kaši… Saznaj više
  • Odlična torta gotova za 30 minuta!Torta je ispala punog okusa,zanimljivog izgleda,i što je najvažnije nije preteška. Torta je fina i kremasta, svi jako zadovoljni.DUPLO KREMASTA Č… Saznaj više
  • BROWNIE TORTICAJednostavna za napraviti, neodoljiva za jesti, jedna lijepa brownie tortica je pred vama.SASTOJCIza biskvit• 20 dag maslaca• 20 dag tamne čokolade• 4 … Saznaj više
  • TORTA OD PIŠKOTA I CRVENOG VOĆA. STARI, DOBRI RECEPT.Stari, dobri recept za jednostavnu, a prelepu voćnu tortu… Idealna za početnike!Sastojci5 pakovanja piškota (to je oko 550 gr)11 dl kisele pavlake (sa… Saznaj više
  • TORTA OD MALINA I MLEČNE SLATKE PAVLAKESklop ukusa i mirisa je fenomenalan, maline, mlečna slatka pavlaka i puter…Odlična tortica, bez pečenja…SastojciFil· 3 kesice pudinga od maline· 1 l m… Saznaj više
  • ČOKOLINAOva torta je pun pogodak. Ovo je cokoladna fantazija…10+SastojciMjera za 1 biskvit (potrebno 3 biskvita), kalup 23 cm· 3 žlice brašna· 3 žlice še… Saznaj više
  • ČOKOLADNA ČAROLIJANajbolja torta koju sam jela( a jela sam ih dosta) i preporucujem je svima.Sastojci Kora: (mere za jednu pečete dve ovakve)· 4 komjaja · 125 gr maslac… Saznaj više
  • ČOKO LJEŠNJAK TORTASjajna torta. Ne zna se da li je lepša za videti ili za probati!SASTOJCI• 5 bjelanjaka• 5 žlica šećera ( 7 dag )• 4 žlice brašna ( 4 dag)• 5 žlica gru… Saznaj više
  • FERRERO KIDDS ZA 30 MINUTA: BEZ PEČENJA.....”mmmmmm…ovo ti je ferrero, hrskavo, fino”….mrmljali su odusevljeni gosti.. Tako jednostavno a tako dobro…bez pecenja ”Sastojci:hrskava podloga400 … Saznaj više