Voćna letnja pita.


Leti pravimo kolače koji se brzo pripremaju... i brzo pojedu... Ovo je pravi letnji, osvežavajući kolač, raskošnih boja i mirisa.

Sastojci
za biskvit:
2 jaja
120 g šećera
1 vanil-šećer
2 dl mleka
1 dl jogurta
220 g brašna
1 ravna kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
80 ml ulja

za nadev:
200 g višanja
200 g trešanja


3 kajsije
100 g kupina
1 kašika šećera
1 kašika griza

Priprema
1.
Voće operite, izvadite koštice, i ostavite da se malo ocedi od suvišnog soka. Kajsije iseckajte na komadiće.
2.
Umutite penasto jaja sa šećerom i vanil šećerom žicom za mućenje. Dodajte mleko,jogurt i ulje, a zatim i brašno pomešano sa sodom i praškom za pecivom. Mutite toliko da se sve poveže.
Polovinu testa izlijte u podmazan i brašnom posut pleh (kod mene okrugli, vel.28), pa stavite u rernu zagrejanu na 190C da se zapeče.
3.
Za to vreme pomešajte voće i ravnomerno ga pospite grizom i šećerom. Voće ne treba prethodno stiskati i cediti, kako bi kolač ostao sočan.
4.
Kada gornja korica malo očvrsne, izvadite prvi deo biskvita iz rerne, pa preko njega lepo poređajte voće tako da potpuno prekrije biskvit i poravnajte. Odmah izlijte i drugi deo testa preko nadeva u


tankom mlazu, tako da ravnomerno pokrijete voće (ne mora potpuno). Vratite u rernu i pecite dok ne dobije lepu, svetložutu boju.

Posluživanje
Ostavite kolač da se malo prohladi, pa poslužite mlak sa malo šećera u prahu.
Količine i vrste voća možete menjati po sopstvenom ukusu... ja sam baš za ove kiselo-slatke kombinacije...
Napomena: Jaja koja sam koristila bila su baš mala, pa ukoliko koristite veća, možda ćete na kraju morati dodati 20-30 g brašna više. Testo za biskvit ne treba biti jako gusto i lako se razliva u tankom mlazu.
coolinarika.com

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • TORTA-KOLAC S TRESNJAMA I GRIZOM.Ovo je starinski recept. Brzo se radi, jako je ukusan i socan jer mu tu svijezinu daje kiselo vrhnje, tresnje i griz.Ako volite, izvolite.Sastojci400g… Saznaj više
  • BAKLAVA U ROLNICAMA.Baklavu pravim na razne načine, ovo je meni najomiljeniji način.Ovo je savrsena baklava. Nije preslatka, agde taman koliko treba, ma savrsena.SASTOJCI… Saznaj više
  • KOCKE OD PIŠKOTA.Kocke,stangle...sta god, nije ni vazno...  Vazno je samo da su mnoooogo dobre i svima preporucujem da ih probaju. Jednostavne su za napraviti i j… Saznaj više
  • TULUMBE.Ovo je tradicionalni bosanski kolač. Najbolji starinski recept koji će vas oduševiti.SASTOJCITIJESTO4dcl vode1 filđan ulja25dkg brašna5 jajaAGDA80 dkg… Saznaj više
  • BIJELI KOLAC.Lijep i lagan kolac,a ima ga kad je puno gostiju upitanju:) Uvijerite se :)SASTOJCI• 1 l mlijeka• 500 g secera• 4 kesice zelatina• 20 kas vode• 1 l sl… Saznaj više
  • JAPANSKE BUBE.Jedan od zaboravljenih recepata. Jednostavan i sočan kolač.SastojciBiskvit4 jaja4 žlice šećera4 žlice oštrog brašna2 žlice kakaa /Krašov jer je taman/… Saznaj više
  • KRŠ I LOM.Odličan recept pomalo smiješnog naziva. Odmah da Vam kažem, kolač je SVE, samo ne KRŠ I LOM no pošto sam ga dobila pod tim imenom, neka ostane tako!Je… Saznaj više
  • BABY BAKLAVE.Ovo su najmanje, najlepse, najukusnije i najsimpaticnije baklave koje sam jela. Toliko su malene i ukusne da kada ih jednom napravite, uvek ce biti na… Saznaj više
  • SUNČEVE PJEGE! ZAISTA EKSPLOZIJA OKUSA.Očaravajuće, ime mu stvarno odgovara, zaista eksplozija okusa, a izgledom me oborio kao rijetko koji kolač do sada. Savršeno.SASTOJCIPRVI BISKVIT7 bje… Saznaj više
  • HURMAŠICE. STARE I MODERNE.Za svoju dušu volim i pravim "stare", a za one koji ne vole što su "jake" , pravim moderne, tko voli neka izvoli… / na slici su "stare"/SASTOJCISTARE … Saznaj više