TULUMBE.


Ovo je tradicionalni bosanski kolač. Najbolji starinski recept koji će vas oduševiti.

SASTOJCI
TIJESTO
4dcl vode
1 filđan ulja
25dkg brašna
5 jaja

AGDA
80 dkg šećera
4 dcl vode


1 lumun

Ulje
3/4 l ulja

PRIPREMA
TIJESTO
Zakuhati vodu i ulje. Dodati brašno i napraviti kao puru /žgance/.
Ohladiti.

U ohlađeno dodavati jaja, jedno po jedno.Naredno jaje dodavati tek kada je predhodno jaje potpuno sjedinjeno sa tijestom / ja to radim jednom rukom /.

AGDA
Kuhati šećer i vodu do potrebne gustoće. Dodati kriške limuna i pustiti da se ohladi.

POSTUPAK RADA
Zagrijati ulje i u njega stavljati komade/tulumbe/ . Komade napraviti putem šprice ili vrečice sa nastavkom.peći , tulumbe se same okreću u vrućem ulju. Pržiti dok dobiju lijepu zlatnu bolju. Vaditi


tulumbe i stavljati u hladnu agdu. Pržiti narednu količinu. Tulumbe budu u agdi dok se ne ne isprži/ispeće/ nova količina. Tulumbe složiti u posudi , preliti sa ostatkom agde, limunima i staviti u frižider.

PS:
Za one koji nemaju fildzan za mjeru i ne znaju koliko je to u dl, evo da napisem da je to 1/2 dl ulja.
coolinarika.com