SLASTIČARSKA KREMA.



KAKO SE PRAVI SLASTIČARSKA KREMA. NAJBOLJA ZA SVE VRSTE TORTI I KOLAČA.

Sastojci
500 ml mlijeka
1 mahuna vanilije
4 žumanjka


150 g šećera
50 g brašna ili gustina
za čvrste kreme još:
1 list želatine

Priprema
1.
Zakuhati mlijeko skupa sa ostruganim sjemenkama iz mahune vanilije. Po želji staviti i praznu mahunu koju treba izvaditi kad mlijeko uzavre.
(ako se ne kuha, prazna mahuna se može staviti u šećer pa praviti vanilin šećer).
2.


Žumanjke istući sa šećerom pa dodati brašno ili gustin izmiješati da nema grudica.
U to uliti malo uzavrelog mlijeka, dobro razmutiti pa dodati i ostatak mlijeka. Dobro izmiješati, vratiti u posudu u kojoj se mlijeko kuhalo i kuhati na laganoj vatri dok se krema ne zgusne.
Maknuti s vatre i dok se hladi često promiješati da se po vrhu ne uhvati kožica, ili prekriti prozirnom folijom.
Za brže hlađenje, kremu istresti na veću tacnu, raširiti i pokriti folijom.
3.
Za gušće kreme, kuhanu kremu maknuti sa vatre, neka malo stane, pa umiješati prethodno namočenu i ocijeđenu želatinu.
Kako sam već navela, ovo je osnovna krema, koju možete obogatiti dodatkom tučenog slatkog vrhnja, pjenasto tučenim maslacem sa dodatkom otopljene čokolade, voćnim ekstraktom...(umiješati u hladnu kremu).
brzireceptisavjeti.blogspot.ba

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • SUNČEVE PJEGE! ZAISTA EKSPLOZIJA OKUSA.Očaravajuće, ime mu stvarno odgovara, zaista eksplozija okusa, a izgledom me oborio kao rijetko koji kolač do sada. Savršeno.SASTOJCIPRVI BISKVIT7 bje… Saznaj više
  • JAPANSKE BUBE.Jedan od zaboravljenih recepata. Jednostavan i sočan kolač.SastojciBiskvit4 jaja4 žlice šećera4 žlice oštrog brašna2 žlice kakaa /Krašov jer je taman/… Saznaj više
  • HURMAŠICE. STARE I MODERNE.Za svoju dušu volim i pravim "stare", a za one koji ne vole što su "jake" , pravim moderne, tko voli neka izvoli… / na slici su "stare"/SASTOJCISTARE … Saznaj više
  • LEDENE KOCKE SA KUPINAMA.Ovo je zaista klasičarski receptić za divan kremasti kolač.Jednostavno a jako fino, odlican recept.Sastojci7 kom bjelanjaka7 žlica šećera7 žlicabrašna… Saznaj više
  • KRŠ I LOM.Odličan recept pomalo smiješnog naziva. Odmah da Vam kažem, kolač je SVE, samo ne KRŠ I LOM no pošto sam ga dobila pod tim imenom, neka ostane tako!Je… Saznaj više
  • BAKLAVA U ROLNICAMA.Baklavu pravim na razne načine, ovo je meni najomiljeniji način.Ovo je savrsena baklava. Nije preslatka, agde taman koliko treba, ma savrsena.SASTOJCI… Saznaj više
  • KOCKE OD PIŠKOTA.Kocke,stangle...sta god, nije ni vazno...  Vazno je samo da su mnoooogo dobre i svima preporucujem da ih probaju. Jednostavne su za napraviti i j… Saznaj više
  • PROLECNE SNITE.Nesto lagano, sareno, jednostavno a lepo... Bas jednostavno a rezultat savrsen.Sastojcikorice4 jaja200 gr secera200 gr brasna100 gr uljakesica praska … Saznaj više
  • TORTA-KOLAC S TRESNJAMA I GRIZOM.Ovo je starinski recept. Brzo se radi, jako je ukusan i socan jer mu tu svijezinu daje kiselo vrhnje, tresnje i griz.Ako volite, izvolite.Sastojci400g… Saznaj više
  • BIJELI KOLAC.Lijep i lagan kolac,a ima ga kad je puno gostiju upitanju:) Uvijerite se :)SASTOJCI• 1 l mlijeka• 500 g secera• 4 kesice zelatina• 20 kas vode• 1 l sl… Saznaj više