RISUS.



Savršeni kolač za sve prigode! 5+.

SASTOJCI
Tamni biskvit
• 5 bjelanjaka
• 15 dag šećera
• 15 dag mljevenih prženih lješnjaka
• 3 rebra tamne čokolade ( od 20 dag )
• 3 žlice brašna
• 1/2 vrećice praška za pecivo

Bijeli biskvit
• 5 bjelanjaka
• 15 dag šećera
• 5 žlica brašna


• 1/2 vrećice praška za pecivo
• 1 žlica ulja

Krema
• 10 žumanjaka
• 20 dag šećera
• 1 vrećica pudinga od vanilije
• 3 dcl mlijeka
• 1 maslac ili margarin
• 10 dag krupno mljevenih lješnjaka

PRIPREMA
Tamni biskvit
Bjelanjke dobro izmiksati, dodati šećer i još miksati da bude čvrst snijeg.
U to dodati brašno, pola pecivnog praška, lješnjake i na kraju rastopljenu čokoladu, lagano promiješati.
Staviti u tepsiju ( 25×37 ) na pek papir i peći u zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 20 min.

Svijetli biskvit
Bjelanjke dobro izmiksati, dodati šećer i nastaviti s miksanjem dok ne bude čvrsto.
U to dodati brašno , pecivni prašak i ulje, te lagano promiješati.


Peći na pek papiru na 180 °C oko 20 min.

Krema
Žumanjke i šećer pjenasto izmiksati, dodati puding i malo mlijeka, te izraditi da ne bude grudica.
Ostatak mlijeka prokuhati, maknuti s vatre i u njega sipati žumanjke s pudingom, lagano mješati na vatri dok ne bude dovoljno gusto.
U tako toplo dodati komadić maslaca ili margarina, promiješati i ohladiti.
U hladno dodati ostatak izrađenog maslaca i krupnije mljevene lješnjake.

Slaganje
Tamni biskvit-krema-bijeli biskvit-krema
Na kolač možete staviti slatko vrhnje, mljevene lješnjake, poprskati čokoladom ili već nešto peto po vašem odabiru…
coolinarika.com

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • JEDNOSTAVNI KOLAC SA NARANDZOM I COKOLADOMKo voli suve kolace sa ukusom narandze i cokolade, moze da prodje. Lako se pravi.SASTOJCI• 200 gr ostrog brasna• 170 gr secera• 3 jaja• 1 casa jogurta… Saznaj više
  • NADALJSKI KOLAČJedan od kolaca koji se cesto nalaze na nasoj praznicnoj trpezi-lako se priprema, jednostavni su sastojci a veoma je ukusan, socan i izdasan...Sastojc… Saznaj više
  • NAJBOLJA BAKLAVA OD KEKSA I ORAHA.OVAJ UŽITAK SE ZAISTA NE MOŽE OPISATI.Zna se da je samo jedna prava baklava ona sa što više oraha i što slađa, ali moji ukućani je ne vole tako da ja … Saznaj više
  • BRONHI KOCKEKolač koji iziskuje svu vašu pažnju i nježnost.Imala sam bazni recept za Bronhi koji se radi ili kao torta promjera 26cm ili kao kocke 20×30cm. Sa par… Saznaj više
  • E U R O!Tko voli kremaste kolače, a osim toga još i lješnjake s čoko glazurom ….Sastojcibiskvit· 10 dkg sjeckani prženi lješnjak· 7 bjelanjaka· 15 dk gšećera·… Saznaj više
  • BRZOPOTEZNA KREMPITA. ČUDO JEDNO!Ovo je nešto najbolje što sam napravila i probala, i svima preporučujem!Sastojci za kremu1,1 l mlijeka4 kom krupnih jaja200 gr secera3-5 vanilija200 g… Saznaj više
  • PITA SA JABUKAMA. SOČNIJA OD DRUGI A OKUS FANTAZIJA!JEDNOM RJEČJU SAVRŠENA A TAKO JEDNOSTAVAN RECEPT.Ovaj recept je od moje nane, pravim ga cesto i uvjek ispadne dobar.Sastojci1/2 kg kora za baklavu1 kg… Saznaj više
  • CRNA ČOKO KRALJICA!I po sastavu i po izgledu jeste kraljica. Osvojila me na prvi pogledSastojciTamni biskvit· 5 bjelanjaka· 6 žlica šećera· 4 žlice ulja· 4 žlice glatkog… Saznaj više
  • GABRIELA KOLAČPrrrrhke beze kore sa orasima, fantastična kuhana krema, i užitak kakav niste dugo osjetili. Vjerujte mi, morat ćete stavljati lokot na frižiderSastoj… Saznaj više
  • "NO FAIL" SAMPITA."No fail" zato sto ne moze da ne uspe. Za mene Sampita mora da zadovolji dva uslova: na prvom mestu da bude bezbedna za jelo (bez Salmonella i drugih … Saznaj više