Sastojci
kore
150 gr meda
100 gr šecera
3 šoljice vode
200 gr brašna
150 gr mlevenih oraha
1 kašicica sode bikarbone
malo cimeta
fil
300 gr mlevenih oraha
250 gr šecera
1 kesica vanil šecera
šoljica vode
100 gr crne čokolade za mešenje
1 (250 gr) margarin
za ukrašavanje
malo mlevenih oraha, ili rendane čokolade, ili sojinog šlaga
šoljica je mala - 80 gr vode
Priprema
1.
Med, vodu i šecer pomešati da se ujednaci masa. U drugoj posudi pomešati brašno i ostale suve sastojke. Dodati u masu sa medom, pa varjačom lepo sjediniti.
2.
Veliki pleh od rerne (moj je 40x34cm unutrašnje mere) obložiti peki papirom, pa masu ravnomerno rasporediti. Peći 20 minuta na temperaturi od 175°C. Pečenu i prohladenu koru podeliti na tri dela.
3.
U sud staviti šecer i vanil šecer, preliti ga šoljicom vode, pa na vatri zagrejati do ključanja. Kade se
šecer otopi, skloniti sa vatre, pa odmah dodati mlevene orahe i čokoladu izlomljenu na manje komade. Sve lepo promešati da se sastojci ravnomerno sjedine. Zasebno umutiti penasto margarin, pa spojiti sa prohladenim orasima.
4.
Filom premazati kore, ostaviti deo za premazivanje i sa strane. Odozgo posuti mlevenim orasima ili ukrasiti topljenom čokoladom ili biljnim šlagom.
Torta treba da odstoji dan-dva...
coolinarika.com