Odlična pita s breskvama


Još jedan starinski recept iz bakine bilježnice, a možete ga kombinirati s bilo kojom vrstom voća.
Bakina pita s breskvama

Sastojci
Prhko tijesto
25 dkg brašna (oštrog)
15 dkg margarina
6 dkg šećera
2 jušne žlice kiselog vrhnja
1 j. žlica ruma
1 limun (ribana korica)
pola praška za pecivo
za premaz: marmelada od marelica ili bresaka

Voće
1 kg bresaka (ili bilo kojeg drugog voća)
20 dkg šećera

sok od pola limuna

Smjesa za posipavanje
12 dkg brašna (oštrog)
8 dkg mljevenih badema ili oraha


7 dkg šećera
1 vanili šećer
malo cimeta (na vrh noža)
10 dkg margarina

Priprema
1.
Breskve operite (ne trebate im guliti koru), očistite od koštica i prerežite na četiri ili šest dijela (ovisi o veličini breskve). Posipajte šećerom, dodajte sok limuna i lagano promiješajte, te ostavite stajati najmanje 1 sat.
2.
Umijesite prhko tijesto od navedenih sastojaka i ostavite ga na hladnom oko 30 minuta, a zatim ga razvaljajte na veličinu pleha.
3.
Pleh za pečenje lagano premažite margarinom, obložite masnim papirom za pečenje, stavite razvaljano tijesto i premažite marmeladom.
4.
Breskve lagano ocijedite i složite preko marmelade.
5.


Za posip otopite margarin i malo ga rashladite. U jednoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke za

smjesu i prelijte otopljenim margarinom, te lagano promiješajte kuhačom. Dobit ćete grudastu smjesu koju posipajte ravnomjerno preko voća.
6.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C prvih 20 minuta na donjoj rešetki, a zatim rešetku podignite na sredinu i ispecite do kraja.
7.
Pitu ostavite da se ohladi, ali je nemojte ničim pokrivati. Izrežite na četvrtine, a po želji prije posluživanja posipajte šećerom u prahu kojem ste dodali malo cimeta.
8.
Za pitu s višnjama dovoljna vam je količina od 700-800 g očišćenih svježih višanja. Postupak je isti, jedina preporuka je da preko marmelade u tankom sloju posipate 3-4 jušne žlice pšeničnog griza kako bi upio sok višanja.
coolinarika.com