Odlična pita s breskvama


Još jedan starinski recept iz bakine bilježnice, a možete ga kombinirati s bilo kojom vrstom voća.
Bakina pita s breskvama

Sastojci
Prhko tijesto
25 dkg brašna (oštrog)
15 dkg margarina
6 dkg šećera
2 jušne žlice kiselog vrhnja
1 j. žlica ruma
1 limun (ribana korica)
pola praška za pecivo
za premaz: marmelada od marelica ili bresaka

Voće
1 kg bresaka (ili bilo kojeg drugog voća)
20 dkg šećera

sok od pola limuna

Smjesa za posipavanje
12 dkg brašna (oštrog)
8 dkg mljevenih badema ili oraha


7 dkg šećera
1 vanili šećer
malo cimeta (na vrh noža)
10 dkg margarina

Priprema
1.
Breskve operite (ne trebate im guliti koru), očistite od koštica i prerežite na četiri ili šest dijela (ovisi o veličini breskve). Posipajte šećerom, dodajte sok limuna i lagano promiješajte, te ostavite stajati najmanje 1 sat.
2.
Umijesite prhko tijesto od navedenih sastojaka i ostavite ga na hladnom oko 30 minuta, a zatim ga razvaljajte na veličinu pleha.
3.
Pleh za pečenje lagano premažite margarinom, obložite masnim papirom za pečenje, stavite razvaljano tijesto i premažite marmeladom.
4.
Breskve lagano ocijedite i složite preko marmelade.
5.


Za posip otopite margarin i malo ga rashladite. U jednoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke za

smjesu i prelijte otopljenim margarinom, te lagano promiješajte kuhačom. Dobit ćete grudastu smjesu koju posipajte ravnomjerno preko voća.
6.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C prvih 20 minuta na donjoj rešetki, a zatim rešetku podignite na sredinu i ispecite do kraja.
7.
Pitu ostavite da se ohladi, ali je nemojte ničim pokrivati. Izrežite na četvrtine, a po želji prije posluživanja posipajte šećerom u prahu kojem ste dodali malo cimeta.
8.
Za pitu s višnjama dovoljna vam je količina od 700-800 g očišćenih svježih višanja. Postupak je isti, jedina preporuka je da preko marmelade u tankom sloju posipate 3-4 jušne žlice pšeničnog griza kako bi upio sok višanja.
coolinarika.com

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • VOĆNI KOLAČ SA PIŠKOTAMA.GOTOV ZA 10 MINUTA.Sastojci:2 kutije piškota200 ml mlekaFil100 g margarina100 g šećera u prahu3 čaše kisele pavlake(adsbygoogle = window.adsbygoogle |… Saznaj više
  • NAJDRAŽI STARINSKI KOLAČ.Prolećno testo ili Lurdska pita.SASTOJCI• 250 gr masti (može i malsac ili margarin)• 200 gr šećera• 6 kom belanaca• 250 gr mlevenih oraha(adsbygoogle … Saznaj više
  • TURSKI KOLAČ SA MJERAMA NA ŠOLJICE. BEZ BRAŠNA.Tradicionalni turski kolac s makom koji se pravi uz Ramazan. Za makoljupce medju vama.Turski kolac s makom.Sastojcisolja ili casa od 250 ml za sirup/a… Saznaj više
  • KOLAČ NA BRZAKA.PRIPREMA CIJELIH 10 MINUTA.Sastojci za testo:3 jajeta15 kašika šećera1 vanilin šećer2 dcl ulja2 dcl mleka15 kašika brašna1 prašak za pecivoSastojci za… Saznaj više
  • JAFA KOLAČ U DVA KORAKA.Sastojci:2 jaja12 kašika šećera12 kašika mleka10 kašika ulja15 kašika brašnaprašak za pecivo4 kašike džema od kajsijeveća nastrugana zamrznuta narandž… Saznaj više
  • SOČNI KUGLOF OČAS POSLA.Jako sočan, ukusan i mirisan kuglof. Mramorni kuglof sa sirom.SastojciPrhko tijesto200 g pirovog brašna1 žličica praška za pecivo1 žlica kakaa u prahu… Saznaj više
  • TURSKI KEKSIĆI S CIMETOM.KOJI SU ME ODUŠEVILI.Fini rolani hrskavi keksici s dizanim tijestom .SastojciTijesto:500g brašna/glatko bijelo300ml mlijeka1žlica šećera1 bjelanjak70g… Saznaj više
  • KOLAČ KOJI MORATE PROBATI. Prizrenka.PITA IZ JUŽNOG DIJELA SRBIJE KOJU MORATE PROBATI.Sastojci:Testo250 ml vode250 ml ulja3 šolje brašna250 g mlevenih oraha(adsbygoogle = window.adsbygoog… Saznaj više
  • KOKOS KEKS BAJADERA.Gotova za 20 minuta, jeftina i bez pećnice i miksera.Sastojci:Kora150 g šećera1 vanil-šećer100 ml mleka125 g margarina1 kašika kakaoa300 g mlevenog ke… Saznaj više
  • NUTMA - PATIŠPANJA.Neko ga zove nutma, neko patišpanja, neko bučma, u suštini sve je isto samo drugi naziv od mjesta do mjesta.Sastojci10 jaja (po mogučnosti domaća) rad… Saznaj više