NAJDRAŽI STARINSKI KOLAČ.



Prolećno testo ili Lurdska pita.

SASTOJCI
• 250 gr masti (može i malsac ili margarin)
• 200 gr šećera
• 6 kom belanaca
• 250 gr mlevenih oraha


• 250 gr brašna
• 1 kesica praška za pecivo
• 2 kesice vanil šećera

Preliv:
• 6 kom žumanaca
• 12 kašika prah šećera
• 2 kesice vanil šećera

PRIPREMA
1. Penasto umutiti mast (margarin ili maslac) sa šećerom. Posebno umutiti belanca u čvrst sneg. Pa ih lagano, nabolje kašikom sjediniti sa umućenom mašću. Brašno, orahe i prašak za pecivo izmešati, pa lagano dodati u umućenu masu.


2. Dobijenu masu razliti u pleh koji je podmazan i posut brašnom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok lagano ne porumeni od gore.
Pleh u kome sam pekla je dimenzija 38x22 cm.
3. Žumanca, prah šećer i vanil šećer penasto umutiti. Preliti preko pečenog kolača dok je još uvek vreo. Pa vratiti u toplu rernu još otprilike 3-4 min. Isključiti rernu i ostaviti da se kolač tako ohladi u rerni.
4. Ohlađen kolač iseći na štangle.
brzireceptisavjeti.blogspot.ba