HURMAŠICE. STARE I MODERNE.


Za svoju dušu volim i pravim "stare", a za one koji ne vole što su "jake" , pravim moderne, tko voli neka izvoli… / na slici su "stare"/

SASTOJCI
STARE HURMAŠICE
30 dkg masla
1 žumanjak
1 velika žlica šećera
1 dcl bijelog vina ili kajmaka
30 dkg oštrog brašna + na vrh noža sode bikarbone

AGDA
70 dkg šećera
1/2 litre vode


kriške limuna

MODERNE HURMAŠICE
2 jaja
2 šolje za crnu kavušećera
5 šolje mekog brašna
6 šolje oštog brašna
2 šoljeotopljenog maslaca
1/2praška za pecivo

ZALJEV
10 šolja šećera
10 šolje vode
limuna

PRIPREMA
STARE HURMAŠICE:
Maslo ručno kuhačom mutiti. Dodati žumanjak, šećer , nastaviti mutiti i potom dodati bijelo vino /ili kajmak/ , Nastaviti mutiti da sve bude pjenasto. Potom dodati brašno+sodu bikarbonu. Izmješati, napraviti kuglu i ostaviti je na hladno. Potom hladnim rukama , kidati komadić po komadić i praviti urmašice.Prave se na način da se napravi prvo oblik kao valjušak , potom se taj valjušak rastanji na “rendi”, u sredinu stave pole oraha, valjušak zarola da se oblik rende utisne, slaže u tepsiju i peće.


/ pečenje. hurmašice se peku na srednje jakoj temperaturi , kod moje pećnice to je temperatura negdje oko 190C. Peče se najmanje pola sata. ja volim da ne budu blijede i radi toga pratim u pećnici kakva im je bolja. meni su ljepše one koje malo "pozlate"/
Agda se napravi predhodno i hladna agda se prelije preko vrućih hurmašica.

MODERNE HURMAŠICE:
Prvo se otopi maslac, dodaju ostali sastojci i postupak rada je isti kao kod starih hurmašica

Posluživanje
NAPOMENA:
Maslo kod “starih”pravi se na način , da se maslac otopi, polagano vrije, za to vrijeme treba skidati pjenu, kuhati da se zažuti, pazeći da ne zagori. kada se napravi maslo,skinuti sa vatre. ohladiti, polagano toplo pretresti u drugu posudu vodeći računa da se ne izlije talog i potom maslo do kraja ohladiti.
coolinarika.com