HURMAŠICE. STARE I MODERNE.


Za svoju dušu volim i pravim "stare", a za one koji ne vole što su "jake" , pravim moderne, tko voli neka izvoli… / na slici su "stare"/

SASTOJCI
STARE HURMAŠICE
30 dkg masla
1 žumanjak
1 velika žlica šećera
1 dcl bijelog vina ili kajmaka
30 dkg oštrog brašna + na vrh noža sode bikarbone

AGDA
70 dkg šećera
1/2 litre vode


kriške limuna

MODERNE HURMAŠICE
2 jaja
2 šolje za crnu kavušećera
5 šolje mekog brašna
6 šolje oštog brašna
2 šoljeotopljenog maslaca
1/2praška za pecivo

ZALJEV
10 šolja šećera
10 šolje vode
limuna

PRIPREMA
STARE HURMAŠICE:
Maslo ručno kuhačom mutiti. Dodati žumanjak, šećer , nastaviti mutiti i potom dodati bijelo vino /ili kajmak/ , Nastaviti mutiti da sve bude pjenasto. Potom dodati brašno+sodu bikarbonu. Izmješati, napraviti kuglu i ostaviti je na hladno. Potom hladnim rukama , kidati komadić po komadić i praviti urmašice.Prave se na način da se napravi prvo oblik kao valjušak , potom se taj valjušak rastanji na “rendi”, u sredinu stave pole oraha, valjušak zarola da se oblik rende utisne, slaže u tepsiju i peće.


/ pečenje. hurmašice se peku na srednje jakoj temperaturi , kod moje pećnice to je temperatura negdje oko 190C. Peče se najmanje pola sata. ja volim da ne budu blijede i radi toga pratim u pećnici kakva im je bolja. meni su ljepše one koje malo "pozlate"/
Agda se napravi predhodno i hladna agda se prelije preko vrućih hurmašica.

MODERNE HURMAŠICE:
Prvo se otopi maslac, dodaju ostali sastojci i postupak rada je isti kao kod starih hurmašica

Posluživanje
NAPOMENA:
Maslo kod “starih”pravi se na način , da se maslac otopi, polagano vrije, za to vrijeme treba skidati pjenu, kuhati da se zažuti, pazeći da ne zagori. kada se napravi maslo,skinuti sa vatre. ohladiti, polagano toplo pretresti u drugu posudu vodeći računa da se ne izlije talog i potom maslo do kraja ohladiti.
coolinarika.com

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • TURSKI KOLAČ SA MJERAMA NA ŠOLJICE. BEZ BRAŠNA.Tradicionalni turski kolac s makom koji se pravi uz Ramazan. Za makoljupce medju vama.Turski kolac s makom.Sastojcisolja ili casa od 250 ml za sirup/a… Saznaj više
  • TURSKI KEKSIĆI S CIMETOM.KOJI SU ME ODUŠEVILI.Fini rolani hrskavi keksici s dizanim tijestom .SastojciTijesto:500g brašna/glatko bijelo300ml mlijeka1žlica šećera1 bjelanjak70g… Saznaj više
  • Brza vienetta.BRZI KOLAČ ZA LIJENE DOMAĆICE.Poslastica za vruće ljetne dane... brzo gotova, a ukusna.Sastojci0,5 l tekućeg šlaga0,5 l kiselog vrhnja15 dkg šećera15 … Saznaj više
  • KOLAČ KOJI MORATE PROBATI. Prizrenka.PITA IZ JUŽNOG DIJELA SRBIJE KOJU MORATE PROBATI.Sastojci:Testo250 ml vode250 ml ulja3 šolje brašna250 g mlevenih oraha(adsbygoogle = window.adsbygoog… Saznaj više
  • Zagrebačke kremšnite.Kolač koji svi obožavaju i nema veselja niti fešte, a da nije na trpezi!Kremšnita je odlična, najbolja definitivno.SastojciKrema7 jaja30 žlica šećera7… Saznaj više
  • RUŽICE.KOLAČ KOJI ĆE VAM, DOK SE PEČE, CIJELU KUĆU ISPUNITI PRIJATNIM MIRISOM.SastojciZa testo300 g brasna3 zumancamalo solinaribana limunova koraoko 1 dl ml… Saznaj više
  • NAJDRAŽI STARINSKI KOLAČ.Prolećno testo ili Lurdska pita.SASTOJCI• 250 gr masti (može i malsac ili margarin)• 200 gr šećera• 6 kom belanaca• 250 gr mlevenih oraha(adsbygoogle … Saznaj više
  • Cherry Delight.JEDAN OD LJEPŠI KOLAČA KOJE SAM PROBALA U ZADNJE VRIJEME.SastojciBISKVIT:50g. čokolade za kuhanje50g. margarina3 jaja100g. šećera2 rum šećera50g. braš… Saznaj više
  • PREUKUSAN KOLAČ. GOTOV ZA POLA SATA!Kolač sa trešnjama.Sastojci2 šolje brašna1 ½ šolja šećera1 šolja jogurta(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ½ šolje ulja1 prašak za pe… Saznaj više
  • NUTMA - PATIŠPANJA.Neko ga zove nutma, neko patišpanja, neko bučma, u suštini sve je isto samo drugi naziv od mjesta do mjesta.Sastojci10 jaja (po mogučnosti domaća) rad… Saznaj više