SPECIJALITET KOJI MOŽETE JESTI SAMO U GRČKOJ.
Sastojci za krofnice / kuglice (loukoumades):
2 šolje mlake vode
2 šolje mlakog mleka
1 kocka svežeg kvasca
2 kašike šećera
2 kašike soli
8 kašika ulja
6 šolja brašna
Sastojci za sirup:
4 čaše vode
4 čaše šećera
1 čaša meda
Sipati sve sastojke u šerpu. Kada proključa kuvati na umerenoj temperaturi 20ak minuta. Ostaviti da se sirup ohladi.
Priprema:
Pomešati vodu sa kvascem.
Dodati mleko, šećer, so, ulje i brašno.
Sve sjediniti rukom da se dobije glatka masa.
Ostaviti 1 sat da nadodje.
Kašičicu nakvasiti u čaši sa vodom, zatim uzimati testo, oblikovati krofnicu, spustiti u vrelo ulje.
Krofnice pržiti u zagrejanom ulju dok ne dobiju zlatno žutu boju.
Neophodno je svaki put nakvasiti kašičicu vodom pre nego što se testo uzme kako se ne bi lepilo.
Isprženu krofnicu umakati u hladan sirup, okrenuti par puta da upije a zatim vaditi na tanjir i servirati.
brzireceptisavjeti.blogspot.ba