BARENE PARADAJZ-PAPRIKE ZA ZIMNICU



Ovako ih spremam niz godina, jednostavno odlične moja porodica ih obožava.

Sastojci
Potrebno je:
6 -8 kg paradajiz paprika

Za barenje:
4 l vode
1l alkoholna sirćeta sa 4% sirćetne kiseline
250 gr šećera
250 gr soli
5 dcl ulja
1 kesica bibera u zrnu


Potrebno je još:
količina po želji seckani beli luk i seckani sveži peršunov list

Priprema
1.
Paprikama nožem odseći drškicu pa ih oprati dobro ocediti i čačkačicom izbušiti na par mesta.
2.
U posudu staviti vodu. sirće, ulje, šećer, so, biber i staviti na vatru da se kuva. Kad proključa dodati paprika onoliko da prekriju površinu suda i kuvati paprike samo da voda baci 2-3 ključa. Paprikevaditi rešetkastom kašikom, stavljati u drugi sud. Odmah u vodu za paprike dodati sledeću turu paprika i dok se one malo ne obare, mi prvu barenu turu paprika koju smo izvadili u posudu redjamo u tegle, blago pritiskamo da se lepo slože, a svaki red posipamo seckanim belim lukom i prešunom.


Kad napunimo 2- 3 tegle, pritisnemo paprike sa plastičnom rešetkom i napunimo tegle sa vrelim presolcem i zatvorimo odmah tegle metalnim zatvaračem. ( bitno je da kada punimo tegle sa tečnošću u kojoj se barile paprike ključa i sa tako vrelim preliti paprike i odmah zatvoriti). Tako uraditi sa svim paprikama.Tegle prekriti sa stoljnjakom, i ostaviti tako da se ohlade.
3.
Ako niste sigurni da vam zatvarači nisu dobro zatvorili tegle, tegle poredjajte u pleh iz rerne, rernu uključite na 100 stepeni, da tegle tako stoje 1 sat, rernu isključiti i ostaviti tegle da se u rerni ohlade. To je pasterizacija ;)
coolinarika.com

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • Fantastičan džem od jagoda.Šećer i jagode, bez ikakvih dodataka i konzervansa - najdraža i najzdravija kombinacija.Mamin džem od jagoda.Sastojci1,5kg očišćenih sitnijih jagoda80… Saznaj više
  • MIJEŠANA SALATA-NA HLADNOZAPIŠITE SEBI OVAJ ODLIČAN RECEPT, TREBAT ĆE VAM USKORO!Sastojci9 kg povrća: kupus, paprika, zelena rajčica, mrkva, luk...1 l octa3 l vode1 vinobran (… Saznaj više
  • Džem od kajsija.Svako ima neki svoj recep, dobijen od majke, tetke, bake. Svako ima neki svoj način.SastojciPotrebno je1 kg očišćenih kajsija600 gr šećeraPriprema1.Ka… Saznaj više
  • Džem od jagoda i banana.Ovo je tako fenomenalna kombinacija ukusa, oduševio je totalno, receptura je po dr Otkeru.Sastojci700g jagoda(vagati ih pripremljene,očišćene isjeckan… Saznaj više
  • DŽEM OD VIŠANJA.SastojciZa staklenku od 720 ml1 kg svježih ili smrznutih očišćenih višanja350 g šećera (ako višnje nisu puno kisele, dovoljno je 250g)1 žlica ruma1 va… Saznaj više
  • CEPKANA PAPRIKAONAJ KO JE JEDNOM PROBA PRAVIT ĆE JE SVAKE GODINE : Stari dobri recept...Obavezan deo zimnice, ukusno, izdašno i uvek rado viđeno na trpezi...Sastojci… Saznaj više
  • DŽEM OD JAGODA.Vrlo jednostavno i brzo za napraviti…Sastojci2 kg jagoda1 kg šećera2 kesice džemfiksa(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 kesica limu… Saznaj više
  • Džem od kajsija.Bez ikakvih dodataka osim šećera.Sastojcipo potrebi zrelih kajsija1kg šećera na kilo kajsija(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); vanili… Saznaj više
  • Slatko od višanja.SastojciPrva verzija1 kg višanja1 kg šećeraDruga verzija1 kg višanja1 dl vode1 kg šećeraPriprema1.Oprati višnje i očistiti ih od košpica. Ja ih čistim… Saznaj više
  • Džem od višanja.Sastojci1 kg višanja700gr šećera1 mala kašičica cimeta1 dl vodePriprema1.Dosadni dio posla oko pranja i čiščenja višanja od koštica oduzima najviše vr… Saznaj više