Ajvar. Super recept.


Postoji već bezbroj recepata za ajvar…pa evo način na koji ga radim ja

Sastojci
5 kg očišćenih rog paprika
2 kg oguljenih patliđana
1 litra alkoholnog octa
3 litre vode
1 žlica soli
1 litra ulja


1 ljuti feferon
4 češnja češnjaka

Priprema
1.
Paprike se očiste, a patliđani ogule i narežu na ploške
2.
Prokuhaju se u otopini 3 litre vode i 1 litre alkoholnog octa (ne dugo kad otopina zavri jedno 6- 7 minuta tek toliko da povrće malo omekša)
3.
Sad se sve dobro samelje, ako treba može i dva puta
4.
Stavi se u lonac, dodaju se sitno narezani češnjak , feferon i postepeno se tokom kuhanja ulijeva litra ulja(tko voli ljući ajvar nek doda više feferona)
5.


Kad zavri smanji se vatra i kuha još oko tri sata..dok ne postane kremast
6.
Puni se u tople staklenke, promješa se žlicom da nestanu mjehurići zraka i sad se staklenke stave u pećnicu ugrijanu ( i ugašenu prije stavljanja)na 200 °C i ostave se unutra da se potpuno ohlade.Kad su potpuno hladne na koricu koja nastane na površini ajvara polako se ulije ulje i staklenke se mogu zatvoriti

Dobar vam tek:)
1.
Samo da još nešto dopišem. Danas sam prvi puta pekla ajvar u pećnici i mogu reći da je ovo jednostavniji način nego stajat uz lonac i stalno miješat,a sam okus takvog ajvara je fantastičan!!
coolinarika.com