AJVAR BAŠ PO "MJERI".


Ajvar je prva liga. Fantastičan.
Daničin Ajvar.

Sastojci
20 kg crvene rog paprike
4 kg patliđana
3 l ulja
1-2 feferon (po želji)
malo soli (po potrebi)

Tekućina za kuhanje
3 l vode
2 dl alkoholnog octa
2 dl soli
3 dl šećera
2 dl ulja


3 glavice češnjaka
1 žlica papra u zrnu

Priprema
1.
Za pripremu ovog ajvara korištena je križevačka crvena rog paprika uz patliđane iz mog vrta.
2.
Paprike oprati, prerezati na polovice i očistiti od koščica........
3.
....a patliđane oguliti i narezati po dužini.
4.
U posebnu posudu uliti vodu, dodati alkoholni ocat, sol, šećer, ulje, češnjak i papar u zrnu te staviti na štednjak da zakuha. U vrelu tekućinu staviti paprike koliko stane, kuhati desetak minuta zatim izvaditi na cjedilo te odložiti u drugu posudu. Nastaviti tako sa kuhanjem, sve dok se ne prokuhaju sve paprike i svi patliđani.
5.
Nakon što se malo ohlade, paprike i patliđane samljeti u stroju za mljevenje mesa i to na ploču sa manjim rupama.
6.
U veću posudu za kuhanje ajvara uliti ulje i dobro ga ugrijati pa dodavati masu od mljevenih paprika i patliđana uz miješanje. Posebnost ovog recepta je izgleda upravo u tome što se mljevena masa


dodaje ugrijanom ulju a ne, kao što to piše u većini recepta, da se kod kuhanja postupno dodaje ulje.
7.
Nastaviti kuhati na laganoj vatri dva do tri sada uz stalno miješanje. Za vrijeme kuhanja može se zbog ljutine dodati 1-2 feferona a samo prema potrebi i malo soli.
8.
Još vrući kuhani ajvar puniti u vruće staklenke pa ih odmah zatvoriti poklopcima umočenim u alkohol. Napunjene staklenke pokriti nekom debljom dekom ili jastukom i tako ih ostaviti da se potpuno ohlade. Naravno, završetak ovog recepta, odnosno zatvaranje staklenka može se izvesti i na neki drugi uobičajeni način: sa držanjem otvorenih bočica u pećnici, sa dodatkom ulja ili slično.
coolinarika.com