Prekrasno i izuzetno ukusno.
Sastojci:
-8 cijelih jaja
-4 žumanjka
-35 dkg šećera
-žlicu ruma
-2 vanilin šećera
-1 l mlijeka
Priprema:
U posudi u kojoj ćete kuhati rožatu karamelizirati 15 dkg šećera sa 1 žlicom vode, te kalup ili teću obložiti karamelom.
U drugoj posudi dobro izmiksati jaja i žutanjke sa 20 dkg šećera, dok se ne dobije gusta, svijetla smjesa.
U mlijeko dodati rum i vanilin šećer i staviti prokuhati.
Vrelo mlijeko u tankom mlazu sipati u smjesu sa žutanjcima i lagano miješati.
Sada ovu smjesu kroz sito ulijevati u kalup s karamelom, ovo se radi zato da ne bude rupica ili mjehurića u rožati.
Ovako bude gusta kao puding.
Teča ili kalup u kojoj je rožata će vam biti skroz puna, ali to je normalno jer se ona u pečenju i kuhanju stisne do pola.
Pećnicu uključiti na 170 stupnjeva.
Kalup ili teču staviti u veću posudu, koju ste 2/3 napunili vrelom vodom, te sve zajedno staviti u pećnicu.
Rožatu ne poklapati, peći je oko 1, 45 min; na vrhu će se uhvatiti tanka korica koju ćete kad je gotova odstraniti.
Kad je gotovo, rožatu izvaditi i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je staviti preko noći u frižider.
Sutradan je okrenuti.
I uživati!
coolinarika.com